Beloruskega aktivista po aretaciji odpeljali neznano kam

N1 video 24. Maj 202107:21 > 25. Maj 2021 15:59 0 komentarjev
Roman Protasevič
REUTERS

Preusmeritev letala letalske družbe Ryanair, ki je bilo na poti iz Aten v Vilno, a je bilo tik pred pristankom v litovski prestolnici prisiljeno pristati v beloruskem Minsku, je izzvala ostre kritike. V Minsku je bil namreč aretiran do oblasti kritičen novinar Roman Protasevič, ki je potoval na letalu.

V Minsku so pojasnili, da so včeraj Ryanairovo letalo preusmerili na tamkajšnje letališče zaradi varnostne grožnje, na letališče pa ga je pospremilo vojaško letalo. Bombe, ki naj bi bila po prvotnih navedbah na letalu, ob pristanku niso našli, so pa aretirali 26-letnega nasprotnika dolgoletnega beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Izvršni direktor letalske družbe Ryanair Michael O’Leary je preusmeritev letala označil za “ugrabitev s strani države” in povedal, da obstaja verjetnost, da so bili na letalu tudi “agenti KGB”. V Minsku vztrajajo, da so ravnali skladno s pravili, prav tako so pripravljeni sodelovati pri preiskavi.

Sklicujoč se na navedbe priče iz Litve, ki je potovala na letalu in se je predstavila kot Mantas, je aktivist in novinar Roman Protasevič takoj, ko so najavili nepričakovan pristanek v Minsku, iz ročne prtljage vzel računalnik in ga oddal sopotnici, piše Reuters. Časa da ni bilo veliko, Vilna in Minsk sta narazen manj kot 200 kilometrov. Po pristanku so beloruskega aktivista in novinarja izločili ob tem, ko so potnikom pregledovali prtljago, še navaja Reuters.

Preusmeritev letala
N1

Poti ni nadaljevala niti aktivistova sopotnica

Kam so po aretaciji odpeljali Protaseviča, po navedbah britanskega Guardiana ni znano. Nenavadno dogajanje se je menda začelo že na letališču v Atenah, kjer naj bi rusko govoreči moški želel posneti fotografijo Protasevičevega potnega lista – o tem dogodku je Protasevič pred vzletom obvestil prijatelja, informacije pa je po Twitterju objavila kampanja Media Solidarity.

Pristanek letala v Vilniusu
Andrius Sytas/REUTERS

Romanu Protaseviču v Belorusiji očitajo povzročanja nemirov, zaradi česar mu grozi do petnajstletna zaporna kazen. Od leta 2019 živi v tujini, za politični azil je zaprosil na Poljskem. Protasevič, ki enako kot voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska živi v Litvi, je na komunikacijski platformi Telegram urednikoval kanal Nexta in Nexta Live. Trenutno je delal za kanal Telegrama Belamova.

Ryanairovo letalo je po nekaj urah sicer poletelo proti Vilni, a kot je povedal litovski predsednik Gitanas Nauseda, se na letalo ni vkrcala sopotnica Protaseviča. Po informacijah Media Solidarity je z aktivistom potovalo njegovo dekle, študentka univerze v Vilni, Safia Sapega, ki so jo prav tako pridržali v Minsku.

Ryanairovo letalo, ki je po prisilnem postanku v Minsku pristalo na letališču v Vilni:

Ob včerajšnji zaustavitvi Ryanairovega potniškega letala so tuji mediji in uporabniki družbenih omrežij spomnili na pristanek letala bolivijskega predsednika Eva Moralesa leta 2013 v Avstriji.  Letalo bolivijskega predsednika, ki se je domov vračal s srečanja predstavnikov držav izvoznic nafte v Rusiji, se je v Avstriji ustavilo po tem, ko so mu vstop v svoj zračni prostor menda prepovedale Francija, Italija, Španija in Portugalska. Za ta korak so se odločile zaradi suma, da se je na Moralesovo letalo vkrcal iskani žvižgač Edward Snowden, ki je malo pred tem iz ZDA pobegnil v Rusijo. Sum je državam vzbudila izjava Moralesa, ki je v intervjuju za medijsko hišo RT nakazal možnost, da bi Bolivija Snowdnu odobrila azil. Informacije o tem, da je Snowden na krovu, so se izkazale za neresnične.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!