Beloruskega novinarja Protaseviča premestili v hišni pripor

Svet 25. Jun 202115:20 > 15:42 0 komentarjev
Roman Protasevič
REUTERS

Kritika beloruskih oblasti Romana Protaseviča, ki so ga maja aretirali po prisilnem pristanku Ryanairovega letala, so premestili v hišni pripor. V hišnem priporu je tudi njegova partnerica Sofia Sapega.

Beloruskega opozicijskega novinarja in aktivista Romana Protaseviča, ki so ga aretirali maja na letališču v Minsku, so premestili v hišni pripor, je danes sporočila beloruska opozicija.

“Ravnokar sem govoril s starši Romana Protaseviča. Premeščen je bil v hišni pripor. Vendar to ni svoboda. To je drugačne vrste zapor,” je danes na Twitterju zapisal svetovalec beloruske opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, Franak Viačorka. Dodal je, da agenti beloruske obveščevalne službe KGB živijo v isti sobi kot on. Starši nimajo stika z njim, bojijo pa se, da ga bo beloruski režim izkoristil za barantanje z Zahodom, je sporočil.

Novinarjeva mati Natalija Protasevič je potrdila, da so za premestitev izvedeli prek zasebnih kanalov. Beloruske oblasti o tem niso obvestile ne njih ne njegovih odvetnikov, je dejala mati, ki živi v izgnanstvu na Poljskem. Njena hči, ki živi v Minsku, se je včeraj srečala z bratom ter mu predala hrano in oblačila, je še povedala Protasevičeva po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V hišnem priporu tudi Sofia Sapega

V hišnem priporu je tudi Protasevičeva partnerka Sofia Sapega, ki so jo maja skupaj z novinarjem aretirali na letališču, kamor so beloruske oblasti prisilno preusmerile Ryanairovo letalo, ki je bilo na poti iz Grčije v Litvo. Da so Sapego premestili v hišni pripor, je prek družbenega omrežja Telegram potrdil tudi njen odvetnik Aleksander Filanovič. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo njen primer “v bližnji prihodnosti rešen pozitivno”, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tihanovska pa je na Twitterju zapisala, da ima režim beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka Protaseviča in Sapego še vedno za talca. “Ključno je, da se ne dovoli trgovanja s političnimi zaporniki – to je edini način za dosego svobode vseh Belorusov, ki so zaprti iz političnih razlogov,” je poudarila.

Belorusko državno tožilstvo je medtem danes sporočilo, da so aretirano opozicijsko voditeljico Marijo Kolesnikovo in Maksima Znaka, odvetnika aretiranega predstavnika opozicije Viktorja Babarika, obtožili “zarote za prevzem oblasti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!