Beloruski aktivist, ki se ga boji Lukašenko

Svet 25. Maj 202112:11 > 17. Jan 2022 22:39 0 komentarjev
Roman Protasevič
Reuters

Beloruski aktivist Roman Protasevič ima 26 let. Rojen je bil leto dni po tistem, ko je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko leta 1994 prvič zaprisegel kot predsednik.

Na letališču v Minsku so v nedeljo aretirali beloruskega aktivista in blogarja Romana Protaseviča, ki mu režim predsednika Aleksandra Lukašenka očita spodbujanje nemirov v Belorusiji.

Protasevič je skupaj z aktivistom Stepanom Putilom ustanovitelj opozicijskega kanal Nexta na aplikaciji za izmenjavo sporočil Telegram.

To je kanal, ki je namenjen mobilizaciji uličnih protestov, zato pa tudi trn v peti beloruskim oblastem.

Dva kanala (Nexta in Nexta Live) imata približno dva milijona sledilcev in se jima je uspelo izogniti strogi državni cenzuri, navaja BBC. Roman in Stepan sta zaradi tega v Belorusiji tudi na seznamu ljudi, ki so bili udeleženi v “teroristične aktivnosti”.

Roman Protasevič
N1

Protaseviču v Belorusiji zaradi “spodbujanja množičnih nemirov” grozi do 15 let zapora. Zelo verjetno mu bodo beloruske oblasti pripisale še kakšne druge zločine, povezane s terorizmom, zato bi lahko bila kazen še višja. Dobil bi lahko do 25 let zaporne kazni. Ob pristanku letala v Minsku je sam po besedah potnikov izjavil, da mu grozi smrtna kazen.

Lukašenko je njegov edini predsednik

Šestindvajsetletni Protasevič se je rodil leto dni po tem, ko je predsednik Lukašenko leta 1994 prevzel oblast v državi. Je predstavnik mlade generacije beloruskih političnih aktivistov, ki so javnosti postali znani z naraščanjem nasprotovanja režimu trenutnega predsednika.

Kot piše CNN, se je Roman že v najstniških letih udeleževal protivladnih protestov, zaradi česar so ga tudi izključili iz študija novinarstva na univerzi.

Po besedah drugih aktivistov je bil na protestih vedno v prvih vrstah. Javnost je zanj izvedela že veliko pred lanskimi protesti, ki so se v Belorusiji razplamteli po predsedniških volitvah, na katerih naj bi ponovno zmagal Lukašenko.

Protasevič je deloval kot snemalec, novinar in blogar, prejel je tudi štipendijo Václava Havla in bil del programa na Radiu svobodna Evropa v Pragi. Eden od udeležencev tega programa je bil tudi Franak Viacorka, danes svetovalec Svetlane Tihanovske, opozicijske kandidatke na lanskih predsedniških volitvah v Belorusiji.

Vedno je bil v prvih bojnih vrstah

Kot je za ameriško televizijsko mrežo CNN povedal Viacorka, je bil Protasevič “izjemno pogumen na demonstracijah, tudi kot mladoletnik, večkrat je bil aretiran”. Dodal je, da je bil Roman vedno najbolj pogumen in vedno v prvih bojnih vrstah. “Vedel sem, da ga tudi zapor ne bo zlomil. Je kot kos jekla, pripravljen na boj.”

Ekipa kanalov Nexta in Nexta Live ima sedež na Poljskem, aktivno pa sodeluje tudi z beloruskimi prebežniki v Litvi. Kanala sta postala priljubljena zlasti po lanskih predsedniških volitvah, ko so v Belorusiji izbruhnili protesti. Kanal Nexta je v le enem tednu takrat pridobil 800 tisoč novih sledilcev, danes pa ima 1,2 milijona članov.

Na kanalu Nexta Live pa so objavljene fotografije in videoposnetki policijskega nasilja, ljudje pa tam dobijo tudi informacije o protestih opozicije.

Protasevič danes deluje predvsem v okviru kanala Belamova, ki je takoj za Nexto druga najbolj priljubljena platforma na Telegramu v Belorusiji, navaja CNN. Ustanovitelja Belamove Iharja Losika so beloruske oblasti prijele lani poleti in je v zaporu.

Na Poljskem je zaprosil za državljanstvo

Belorusijo je zapustil leta 2019, januarja lani pa je na Poljskem zaprosil za državljanstvo. Avgusta so se mu na Poljskem pridružili tudi njegovi starši. Njegov oče Dmitrij je rezervni vojaški častnik, ki je na beloruski vojaški akademiji predaval ideologijo.

Kljub temu da je Roman večkrat povedal, da njegova družina v protivladnem gibanju ne sodeluje, so se beloruske oblasti spravile tudi na njegovo družino. Letos spomladi so tako njegovemu očetu po 29 letih služenja vojski odvzeli vojaški čin.

Aleksander Lukašenko
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!