Beloruski in ruski vojaki se urijo v bližini meje, kjer so obtičali prebežniki

Svet 12. Nov 202115:40 > 22:33 0 komentarjev
Prebežniki na poljsko-beloruski meji
Leonid Scheglov/REUTERS

Beloruski in ruski vojaki se urijo v bližini kritičnega dela meje s Poljsko, kjer je obtičalo več sto prebežnikov, ki si želijo prečkati mejo s Poljsko. Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je zaskrbljena zaradi njihovega zdravstvenega stanja.

Beloruska vojska je skupaj z ruskimi zavezniki danes v bližini meje s Poljsko začela vojaško vajo padalcev. Na poligonu Goški, ki leži v bližini kraja, kjer se odvija migrantska kriza, se uri skupna “bataljonska taktična skupina”. Med vajami sta sicer umrla dva ruska padalca, saj njuni padali zaradi vetra nista ustrezno delovali.

Belorusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da vaje izvajajo zaradi “povečevanja vojaških aktivnosti” v bližini beloruske meje. Na vaji glede na sporočilo iz Minska sodeluje rusko transportno letalo Il-76 in več beloruskih vojaških helikopterjev. Padalci pa izvajajo “številne bojne vadbene naloge”.

Tudi rusko obrambno ministrstvo je medtem potrdilo, da so v Belorusijo poslali skupino ruskih padalcev, da bi izvedli “nenapovedano preverjanje bojne pripravljenosti”.

Vaje v bližini kritičnega mesta na meji

Vojaške vaje sicer potekajo v bližini območja, kjer je obtičalo več sto prebežnikov, večinoma Kurdov, ki si želijo prečkati mejo s Poljsko. A Poljaki jim to preprečujejo in jih tudi nasilno vračajo nazaj v Belorusijo.

Tja so sicer prišli na povabilo režima beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki jih, kot to trdijo zahodne države, izkorišča kot maščevanje za sankcije. Te je EU uvedla zaradi Lukašenkovega nasilnega zatrtja opozicijskih protestov po spornih predsedniških volitvah avgusta lani.

Prebežniki pa so medtem v zelo slabih pogojih že več dni ujeti na prostem pri temperaturah blizu ledišča. Vse več je opozoril, da jih čaka humanitarna katastrofa.

Okrepitve vojaških sil na obeh straneh

Vse več je tudi napetosti in okrepitve vojaških sil na obeh straneh. Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je med drugim danes tvitnil, da so jim na pomoč prišli tudi britanski inženirci, ki bodo poljskim vojakom pomagali pri gradnji ograje na meji.

Prebežniki na poljsko-beloruski meji
Ramil Nasibulin/BelTA/REUTERS

Turčija s prepovedjo poletov

Turčija državljanom Sirije, Iraka in Jemna do nadaljnjega s svojega ozemlja ne bo več dovolila letalskih poletov v Belorusijo, so danes sporočile oblasti v Ankari. Beloruska državna letalska družba Belavia je medtem sporočila, da je na zaprosilo oblasti v Ankari državljanom teh treh držav prepovedala lete iz Turčije v Belorusijo.

WHO poziva k pomoči migrantom na meji EU z Belorusijo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je izredno zaskrbljena zaradi zdravstvenega stanja tisoče migrantov, ki so ujeti na zunanji meji EU v Belorusiji. Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je pozval vse države, naj vzdolž beloruske meje zagotovijo pravice beguncev in migrantov, med katerimi številni potrebujejo zdravniško pomoč. “Izredno sem zaskrbljen zaradi tisoče ranljivih ljudi, ki so ujeti na nikogaršnjem ozemlju na beloruski meji s Poljsko, Latvijo in Litvo ter prepuščeni vremenu, medtem ko se zima hitro približuje,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!