Besni zaradi nasilja v Ukrajini: mrtvim so se poklonili z performansi in shodi

Svet 06. Apr 202221:19 3 komentarji
protest
Rūta Meilutytė/Twitter

Posamezniki, ki so besni zaradi nasilja, poustvarjajo grozovite fotografije mrtvih v Buči in pozivajo odločevalce k ostrejšemu ukrepanju. Pomembno je, da ob grozljivih podobah in bolečini Ukrajincev ne otrpnemo, ključno je, da pritiskamo na vlade, naj ukrepajo, v protestnih akcijah sporočajo tako umetniki kot protestniki. Spet drugi so se na nasilne prizore odzvali z vandalizmom, v Italiji so denimo poškodovali vilo ruskega televizijskega voditelja.

Litovska olimpijka Rūta Meilutytė je v znak protesta proti vojni v Ukrajini zaplavala skozi rdeče obarvan ribnik pred ruskim veleposlaništvom v Vilni. Obarvana voda simbolizira odgovornost Rusije za vojne zločine proti Ukrajincem, plavanje pa sporoča potrebo po nenehnem prizadevanju za boj proti vojnim zločinom, je obrazložila.

“Pomembno je, da ob grozljivih podobah množičnih pobojev Ukrajincev in njihovi bolečini ne otrpnemo. Navidezno neskončne grozote, ki jih Rusija vsiljuje ukrajinski zemlji, ne smejo postati norma,” je plavalka zapisala na Twitterju. Ključno je, da še naprej širimo resnične informacije, protestiramo, darujemo in pritiskamo na vlade, naj ukrepajo, meni.

Vodo so začasno obarvali z okolju prijaznimi barvami.

Na grozljive podobe mrtvih v Buči je opozoril tudi neznani ruski umetnik. Na ulice Moskve je legel v rjavi jakni in črni kapuci, imel je zvezane roke. Podobe mrtvih v Buči je poustvaril le nekaj dni po tem, ko so bili ruski vojaki obtoženi genocida.

Pred nemškim parlamentom je protestiralo na tisoče Nemcev. Številni so legli na trato in s tem vizualizirali vojno. Nemčijo so pozvali, naj prekine dobavo ruskega plina in nafte.

protest protest
Christian Mang/REUTERS
protest protest
Christian Mang/REUTERS
Christian Mang/REUTERS
protest protest
Christian Mang/REUTERS

Na podoben način so se ubitih v Buči spomnili tudi Gruzijci. V bližini parlamentarne stavbe v Tbilisiju so legli na tla tako, da so njihova telesa spominjala na grozljive fotografije mrtvih prebivalcev. Sodelujoči so imeli zavezane roke, nekateri pa so uporabili tudi kolesa.

Tbilisi Tbilisi
Irakli Gedenidze/REUTERS
Tbilisi Tbilisi
Irakli Gedenidze/REUTERS
Tbilisi Tbilisi
Irakli Gedenidze/REUTERS
Tbilisi Tbilisi
Irakli Gedenidze/REUTERS

Nestrinjanje z dogajanjem pa so v Italiji izrazili tudi vandali, ki so poškodovali vilo ruskega televizijskega voditelja Vladimirja Solovjova ob jezeru Como. Na stene so razpršili rdečo barvo, ki so jo zlili tudi v bazen. Pred glavni vhod so zapisali ubijalec in brez vojne.

V drugi Solovjovi vili je v zgodnjih jutranjih urah izbruhnil požar, je pa gasilcem uspelo škodo omejiti. Premoženje televizijskega voditelja v okoli jezera Como je ocenjeno na osem milijonov evrov. Po tem, ko je bil uvrščen na seznam sankcioniranih Rusov, je italijanska policija njegovo premoženje zasegla, poroča Reuters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje