Bi lahko bivši demokrat pomagal Donaldu Trumpu do zmage?

Svet 21. Avg 202421:36 > 21:49 0 komentarjev
Robert F. Kennedy
Foto: REUTERS/Kevin Wurm

Neodvisni predsedniški kandidat Robert F. Kennedy mlajši bi lahko izstopil iz predsedniške tekme in podprl Donalda Trumpa, je v torek dejala Kennedyjeva podpredsedniška kandidatka Nicole Shanahan. Neodvisni kandidat, ki je pred samostojnim poskusom nominacijo iskal v demokratski stranki, se namreč najbolj zažira v Trumpovo volilno bazo.

Nicole Shanahan, podpredsedniška kandidatka neodvisnega kandidata Roberta F. Kennedyja mlajšega, je v torkovem spletnem intervjuju napovedala možnost njunega odstopa od predsedniške kampanje. Ob tem je omenila, da bi utegnila podpreti republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, poročajo ameriški mediji.

Shanahan je za spletno oddajo Impact Theory dejala, da vztrajanje v kampanji koristi demokratski predsedniški kandidatki Kamali Harris, saj Kennedy glede na javnomnenjske raziskave več glasov volivcev odvzema republikanskemu kandidatu. “Imamo dve možnosti. Ena je vztrajanje v tekmi, s čimer tvegamo zmago Kamale Harris. Druga možnost je združitev sil s Trumpovo kampanjo,” je dejala Shanahan.

Kot tretjo možnost je omenila, da bi Kennedy vztrajal pri kampanji in na volitvah osvojil vsaj pet odstotkov glasov, s čimer bi bil upravičen do proračunske podpore in bi se po njenih besedah lahko vzpostavil kot neodvisna alternativa republikancem in demokratom pred prihodnjimi volitvami leta 2028.

Odločitev k izstopu je očitno precej resna. Viri blizu kampanje so za ameriško televizijo ABC dejali, da naj bi Kennedy kandidaturo umaknil do konca tega tedna. Televizija še poroča, da se nagiba k podpori Trumpa, kar pa naj še ne bi bilo dokončno. Eden od virov je še dejal, da naj bi Kennedy z odločitvijo hitel, saj želi omejiti zagon, ki ga je po odstopu Joeja Bidna deležna Kamala Harris. Neodvisni kandidat ima v petek načrtovan govor na zborovanju v Phoenixu.

Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Časnik Washington Post je prejšnji teden sicer poročal, da je Kennedy ponudil svojo podporo Kamali Harris v zameno za položaj v njeni vladi, vendar naj bi ga demokratka gladko zavrnila. Ponujal naj bi se tudi Trumpu, in sicer za vlogo ministra za zdravstvo. Trump je v torek za CNN dejal, da bi bil “zagotovo odprt” za vlogo Kennedyja v njegovi vladi, če bi neodvisni kandidat izstopil iz tekme in ga podprl.

“Nisem vložila več deset milijonov dolarjev v predsedniško kampanjo samo zato, da bi nekomu pokvarila možnost izvolitve,” je medtem še dejala Shanahan in napovedala, da se bo v primeru odstopa od kampanje sama potegovala za položaj guvernerke Kalifornije. Odvetnica iz Silicijeve doline je bila donatorka demokratskih političnih kandidatov, dokler se ni letos pridružila Kennedyju. Ta je najprej skušal kandidirati za nominacijo demokratske stranke, kasneje pa se je odločil za neodvisno kandidaturo, ki pa nikoli ni imela dejanskih možnosti za uspeh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!