Biden in Scholz za blaginjo in stabilnost na Zahodnem Balkanu

Svet 08. Feb 202209:34 > 09:44
REUTERS/Leah Millis

Predsednik Joe Biden in nemški kancler Olaf Scholz sta se na ponedeljkovem pogovoru med drugim zavezala k nadaljnji promociji stabilnosti in blaginje na Zahodnem Balkanu. Pogovor je sicer prednostno potekal o temah, povezanih z ukrajinsko krizo.

Predsednik ZDA Joe Biden in nemški kancler Olaf Scholz sta se v ponedeljek na pogovoru v Beli hiši zavezala tudi k nadaljnji promociji stabilnosti in blaginje na Zahodnem Balkanu, je sporočila Bela hiša. Vse druge teme pogovorov so bile sicer v senci ukrajinske krize.

Bela hiša je po pogovorih sporočila, da sta voditelja potrdila zaveze za nadaljnje utrjevanje odnosov med državama in poglobitev transatlantskega partnerstva. “Govorila sta o potekajočih diplomatskih prizadevanjih in odvračanju v odgovor na rusko kopičenje vojske na meji z Ukrajino. Ponovno sta potrdila podporo ukrajinski suverenosti in ozemeljski celovitosti ter zavezo, da je potrebno Rusiji preprečiti uporabo energije kot orožja,” je sporočila Bela hiša.

Sporočilo dodaja, da sta govorila o nemškem predsedovanju skupini držav G7, vključno s potrebo po odločnejšim ukrepom proti pandemiji covida-19, izgradnjo boljše zdravstvene varnosti, boju proti podnebni krizi in podpori vključujočemu globalnemu gospodarskemu okrevanju. “Voditelja sta se zavezala k tesnemu sodelovanju pri izzivih Kitajske in k nadaljnji promociji stabilnosti in blaginje na Zahodnem Balkanu,” je še sporočila Bela hiša.