Biden in Sunak v Beli hiši sprejela nadomestek za prostotrgovinski sporazum

Svet 08. Jun 202322:24 0 komentarjev
Rishi Sunak in Joe Biden
Niall Carson/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden in britanski premier Rishi Sunak sta ob srečanju v Beli hiši izdala tako imenovano Atlantsko deklaracijo, ki je za Britance nekakšen nadomestek za prostotrgovinski sporazum z ZDA potem, ko so se odločili zapustiti EU in izgubili gospodarske ugodnosti z Evropo.

Joe Biden in Rishi Sunak sta v Beli hiši razpravljala o ruski invaziji na Ukrajino in bliskovitem razvoju umetne inteligence. Vendar je Sunak ostal praznih rok glede britanskih ambicij za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma z Washingtonom po brexitu. Namesto tega se je strinjal z Bidnovim načrtom za oblikovanje novega zelenega gospodarstva z obsežnimi industrijskimi subvencijami.

Cilj Atlantske deklaracije, ki sta jo sprejela voditelja, je okrepiti industrijske vezi na področju obrambe in obnovljivih virov energije zaradi vse večje konkurence Kitajske.

“Soočamo se z novimi izzivi za mednarodno stabilnost – avtoritarne države, kot sta Rusija in Kitajska, prelomne tehnologije, ne-državni akterji in mednarodni izzivi, kot so podnebne spremembe,” je zapisano v deklaraciji.

Oba voditelja sta se strinjala, da svetovno gospodarstvo doživlja največje spremembe po industrijski revoluciji, deloma tudi zaradi umetne inteligence. Sunak je dejal, da je Biden podprl njegov načrt za sklic podobno mislečih držav na prvem svetovnem vrhu o umetni inteligenci v Veliki Britaniji letos jeseni.

Sunakove ambicije ovirajo nasprotni vetrovi, saj ZDA in EU že vodita svoj dialog o kodeksu ravnanja na področju umetne inteligence, medtem ko se predstavniki industrije zavzemajo za regulacijo.

Sunak je dejal, da bo Atlantska deklaracija zaveznicama pomagala pri soočanju s kronično nestabilnostjo na energetskih trgih, ki jo povzročajo dejanja Rusije.

Kar zadeva Ukrajino, sta se vladi približali ponudbi naprednih bojnih letal, ki bi Kijevu pomagala v boju proti ruski invaziji. Sunak je dejal, da je bila zrušitev jezu grozljivo dejanje, ki je prizadelo več sto tisoč ljudi in obljubil pomoč žrtvam.

Sunak je od Bidna dobil obljubo, da bo razpravljal o ameriški pomoči britanskim proizvajalcem avtomobilov, in sicer o boljšem dostopu do ključnih mineralov, ki se uporabljajo v akumulatorjih potem, ko je ameriški zakon o zmanjšanju inflacije ponudil nove subvencije podjetjem s sedežem v ZDA.

Britanci imajo kandidata za prihodnjega generalnega sekretarja zveze Nato, ko Jensu Stoltenbergu poteče mandat. To je obrambni minister Ben Wallace. Kandidata pred vrhom zahodne vojaške zveze, ki bo prihodnji mesec v Litvi, imata tudi Danska in Estonija.

Biden je Wallacea označil za zelo usposobljenega za vodenje Nata, vendar dodal, da je treba doseči soglasje o Stoltenbergovem nasledniku.

Biden je na novinarski konferenci še zagotovil, da bodo ZDA nadaljevale s pomočjo Ukrajini, dokler bo to potrebno. Čeprav je med kongresnimi republikanci, ki so podporniki bivšega predsednika Donalda Trumpa, slišati vse več kritik glede pomoči Ukrajini, pa je Biden dejal, da bodo imeli dovolj sredstev za nadaljevanje pomoči.

Na novinarski konferenci je Sunak obsodil napad z nožem na otroke v Franciji, Biden pa je zagotovil, da bodo ZDA nadaljevale s pomočjo Kanadi pri gašenju požarov v naravi, katerih dim je zajel severovzhodni del ZDA in močno poslabšal kakovost zraka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!