Biden in Trump zapečatila ameriške volitve, volilci niso navdušeni

Svet 13. Mar 202406:59 > 07:05 1 komentar
BIDEN TRUMP
Foto: PROFIMEDIA

Aktualni predsednik ZDA Joe Biden in njegov predhodnik Donald Trump sta si zagotovila dovolj podpore med člani njunih strank in s tem ponovno kandidaturo za Belo hišo. Tako bi se lahko prvič po 70 letih za predsedniški stolček znova spopadla ista kandidata kot na predhodnih volitvah. Volilci nad izbiro niso navdušeni?

Tako aktualni predsednik ZDA Joe Biden kot njegov predhodnik Donald Trump sta si med delegati njunih strank zagotovila dovolj podpore, da se bosta lahko potegovala za nominacijo za novembrske predsedniške volitve. Kdo bosta predsedniška kandidata največjih strank – demokratov in republikancev – bo uradno znano poleti, ko bosta konvenciji strank. Ameriške volilce pa tako najverjetneje čez osem mesecev čaka ponovitev predsedniških volitev leta 2020.

V torek so strankarske volitve demokratov potekale v zveznih državah Mississippi, Georgia in Washington, poleg tega pa so volili še na Severnih Marianskih otokih ter demokrati v tujini. Republikanci so predsedniškega kandidata izbirali v Mississippiju, Georgii, Washingtonu in na Havajih.

Biden je prag 1.968 delegatov, potrebnih za osvojitev nominacije, presegel z zmago v Georgii. Trump pa si je 1.215 delegatov zagotovil z osvojitvijo potrebnih glasov v Washingtonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rezultat pomeni, da so Američani na poti do ponovitve dvoboja izpred štirih let, ko sta si nasproti prav tako stala Biden in Trump.

Biden: Grožnja, ki jo predstavlja Trump, večja kot kadarkoli prej

Biden je dejal, da je počaščen, ker so volilci podprli njegovo ponovno izvolitev v Belo hišo v trenutku, “ko je grožnja, ki jo predstavlja Trump, večja kot kdaj koli prej”. V nagovoru je izpostavil pozitivne gospodarske trende v ZDA, ki da so sredi povratka. Vendar se demokracija v severnoameriški državi sooča z izzivi, je dejal predsednik in izpostavil omejevanje pravice do splava in zmanjšanje socialnih programov. “Verjamem, da se bo ljudstvo odločilo, da bomo nadaljevali pot v prihodnost,” je rekel 81-letnik.

Joe Biden
Joe Biden (Foto: PROFIMEDIA)

Biden je imel kot aktualni predsednik naravno prednost, piše BBC, med demokrati pa ni imel nobenega resnega izzivalca. Volilci imajo sicer pomisleke o starosti aktualnega predsednika, saj naj bi ta omejevala njegovo spodobnost opravljanja predsedniških dolžnosti. Kljub temu se je strankarski aparat zbral okoli njega.

Trump stavi na strožjo priseljensko zakonodajo

Med tem 77-letni Trump ostaja priljubljen med republikanskimi volilci. Trump ki se sooča z več kazenskimi obtožnicami, je medtem v prvi izjavi po novih zmagah na strankarskih volitvah vztrajal, da je republikanska stranka močna in stoji za njim.

V kampanji za ponovni mandat v Beli hiši se osredotoča na strožjo priseljensko zakonodajo ter obljublja, da bo “zaprl mejo” in izvedel “rekordne” deportacije. Trump je obljubil tudi boj proti kriminalu, povečanje domače proizvodnje energije, obdavčitev uvoza iz tujine, končanje vojne v Ukrajini in obnovitev zunanje politike, temelječe na pristopu “Amerika je na prvem mestu”.

Donald Trump
Foto: REUTERS/Jay Paul

Gotov rezultat, ki ne navdušuje volilcev

Rezultati torkove noči niso šokantni, poroča BBC. Tako Biden kot Trump sta namreč doslej prevladovala v kampanjah svojih strank. Kljub temu, da so sodeč po javnomnenjskih raziskavah Američani nezadovoljni z možnostjo novega njunega spopada za predsedniški stolček, se je njuna kandidatura zdela že vnaprej določena.

Demokrati in republikanci svojega predsedniškega kandidata izbirajo na strankarskih primarnih volitvah ali zborovanjih. Vsaka zvezna država ima na voljo določeno število delegatov, ki jih bodisi v celoti bodisi v sorazmernem delu prejme zmagovalec. Republikanski kandidat si mora za osvojitev nominacije zagotoviti vsaj 1.215 delegatov, demokratski pa 1.968.

Glede na to, da so tekmeci tako Bidna kot Trumpa do torka že večinoma izpadli iz tekme, je bil rezultat tako rekoč gotov. Volitve bodo sicer do poletnih konvencij strank potekale še v nekaj zveznih državah, a to na rezultat ne more več vplivati, saj sta Biden in Trump že presegla potreben prag delegatov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje