Biden Putina na Poljskem označil za mesarja

Svet 26. Mar 202216:07 > 01. Apr 2022 11:40 4 komentarji
Joe Biden na Poljskem
Slawomir Kaminski/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je med obiskom na Poljskem ponovno zatrdil, da je 5. člen severnoatlantske pogodbe, ki določa, da je napad na eno državo članico napad na vse, za Združene države Amerike "sveta zaveza". Pri tem je v luči ukrajinske krize poudaril tudi pomen enotnosti med članicami zveze Nato.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v Varšavi ponovno potrdil, da je 5. člen severnoatlantske pogodbe, ki določa, da je napad na eno državo članico napad na vse, “sveta zaveza” za ZDA.  “Menimo, da je 5. člen sveta zaveza in na to se lahko zanesete,” je na srečanju s poljskim kolegom Andrzejem Dudo dejal Biden in opozoril tudi na pomen enotnosti znotraj zveze Nato. “V Natu ne sme biti nobene delitve in nobenega razkola. Vse, kar počnemo, počnemo skupaj,” je dodal.

Prav tako je izrazil prepričanje, da ruski predsednik Vladimir Putin v invaziji ni dosegel zastavljenih ciljev. “Putin je upal, da bo razdelil Nato in vzhodni del zavezništva, ga ločil od zahoda. Igral je na delitve, vendar mu to ni uspelo,” je poudaril.

V svojem govoru se je zahvalil Poljski za sprejem ukrajinskih beguncev. “Zavedamo se, da Poljska prevzema veliko odgovornost, ki po mojem mnenju ne bi smela zadevati le nje. Za to bi moral biti odgovoren ves svet, celoten Nato,” je dejal in ponovno izrazil pripravljenost ZDA na sprejem 100.000 beguncev iz Ukrajine.

Med srečanjem z ukrajinskimi begunci v Varšavi jeBiden v odgovoru na vprašanje, kaj meni o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, dejal, da je ruski predsednik mesar, poroča Les Echoes. Srečanje je v živo prenašalo več poljskih televizijskih postaj.

Joe Biden na Poljskem
Evelyn Hockstein/REUTERS

Duda pa je pri tem izpostavil težnje Poljske po tesnejšem sodelovanju z ZDA tako na vojaškem področju kot na področju energetike. Dodal je, da poljsko-ameriški odnosi kljub težkim časom cvetijo in izpostavil, da je Poljska bila prva prejemnica utekočinjenega zemeljskega plina iz ZDA v Evropi.

Na področju energetike se je Duda zavzel, da bo Poljska še naprej tesno sodelovala z ZDA pri gradnji jedrskih elektrarn na Poljskem. “Verjamem, da bomo skupaj z ameriškimi podjetji te programe lahko izvedli v bližnji prihodnosti,” je dejal. Na Poljskem namreč trenutno še ni jedrskih elektrarn, vendar vlada računa, da bi z jedrsko energijo lahko v prihodnje postopoma odpravila odvisnost od premoga. Izbrani lokaciji za gradnjo jedrskih elektrarn se nahajata v bližini Baltskega morja, dobrih 70 kilometrov od Gdanska. V skladu s strateškim dokumentom o poljski energetski politiki do leta 2040 pa naj bi se gradnja prve reaktorske enote začela najpozneje leta 2026.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje