Biden napovedal zaostritev sankcij: “Putinove poteze bodo Rusijo stale”

Svet 24. Feb 202219:59 > 01. Mar 2022 14:36
Vrhovno sodišče in Joe Biden
Profimedia

Po ruskem napadu na Ukrajino je ameriški predsednik Joe Biden zaostril sankcije zoper Rusijo. Sankcije uvajajo proti ruskim bankam in tehnološkim podjetjem, pa tudi dvema beloruskima bankama, beloruskemu ministru za obrambo in državnemu sekretarju Varnostnega sveta Belorusije. Po napadu na Ukrajino se Biden z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom nima namena pogovarjati.

Ruska vojska je začela neizzvan napad na Ukrajino, je nagovor začel ameriški predsednik Joe Biden. “Tedne smo opozarjali, da se bo zgodilo. Zdaj pa se odvija tako, kot smo napovedali,” je povedal.

“Putin je agresor. Putin se je odločil za vojno. In zdaj bo njegova država trpela posledice,” je dejal. Povedal je, da je podpisal nove sankcije, ki omejujejo trgovino z Rusijo. “ZDA tega ne delajo same, zgradili smo koalicijo, ki predstavlja polovico svetovnega gospodarstva,” je poudaril. Sankcije, ki bodo vplivale na Rusijo tudi dolgoročno, podpirajo države članice EU in G7, je dodal Biden.

Napovedal je, da bodo sankcije omejile zmožnost poslovanja Rusije s tujino. Sankcije bodo, tako Biden, vplivale tudi na rusko gospodarstvo, izpostavil je visokotehnološka podjetja. Sankcije bodo omejile možnosti financiranja ruske vojske. ZDA sankcionirajo tudi ruske banke, sankcije uvajajo proti dodatnim štirim bankam. Biden je dejal, da bo zamrznjeno vse premoženje, ki ga imajo v ZDA. Uveljavljajo tudi sankcije proti posameznikom, ki s politiko Kremlja pridobivajo, in njihovim družinskim članom.

“V torek smo Rusiji preprečili zbiranje denarja v ZDA in EU, sedaj smo uvedli sankcije na največja državna podjetja Rusije, med drugim na podjetje s 1400 milijardami dolarjev premoženja. Prepoved izvoza visoke tehnologije pomeni, da ne bodo mogli posodabljati vojske. Gre za velik udarec Putinovim dolgoročnim strateškim ambicijam,” je dejal Biden.

Od ameriškega finančnega sistema so odrezali največjo rusko banko Sberbank in njenih 25 hčerinskih družb. Ta banka nadzira tretjino vsega bančnega premoženja v Rusiji. Prav tako drugo največjo banko VTB in njenih 20 podružnic. Ta banka obvladuje petino ruskega bančnega premoženja. Enako velja tudi za banke: Bank Otkritie, Sovcombank OJSC in Novikombank ter 34 hčerinskih družb.

Onemogočili bodo novo zadolževanje in premoženje v ZDA 13 kritičnim ruskim podjetjem, med njimi so Sberbank, AlfaBank, Credit Bank of Moscow, Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot in ruski železnici s skupnim premoženjem 1400 milijard dolarjev. Sankcije so uvedene tudi proti posameznikom, kot so Sergej Ivanov in sin Sergej, Andrej Patrušev in sin Nikolaj, Igor Sečin in sin Ivan, Andrej Pučkov, Jurij Solvijev, Galina Uljutina in Aleksander Vedjakin. Gre za posameznike, ki naj bi obogateli na račun ruske države.

Kot poroča CNN, je ameriško ministrstvo za finance sankcioniralo tudi 24 beloruskih posameznikov in subjektov, vključno z obrambnim ministrom, zaradi njihove “podpore in olajšanja” ruske invazije na Ukrajino. Bidenova administracija je dejala, da se bo Minsk soočil s “hitrimi in odločnimi” sankcijami, če bo Rusiji dovolil napad na Ukrajino z njenega ozemlja. Med tistimi, ki so tarče četrtkovih sankcij, sta tudi dve beloruski državni banki – Belinvestbank in Bank Dabrabyt –, devet obrambnih podjetij in sedem z režimom povezanih posameznikov ter beloruski minister za obrambo Viktor Hrenin in državni sekretar Varnostnega sveta Belorusije Aleksander Volfovič.

Govorili so tudi o dodatnih premikih ameriške vojske, o nadaljnjih korakih bodo odločali na jutrišnjem sestanku Nata, je napovedal Biden. “Naše sile ne bodo šle v Evropo, da bi branile Ukrajino, ampak bodo branile ozemlje zaveznic Nata. Nato še nikoli ni bil tako enoten,” je rekel predsednik. V preteklih dneh so ZDA že poslale dodatne vojake v Nemčijo in na Poljsko, še nekaj pa jih bodo. Po poročanju CNN je obrambni minister ukazal napotitev dodatnih 7.000 vojakov. ZDA delajo tudi na obrambi pred kibernetskimi napadi.

Biden prav tako še ni napovedal izključitve Rusije iz mednarodnega bančnega sistema SWIFT. Zagotovil je, da bodo že te sankcije, ki so jih uvedli doslej, bolj boleče kot izključitev iz sistema SWIFT.

Po navedbah predsednika ZDA se bo oskrba z energijo nadaljevala, državljane pa bodo poskušali zaščititi pred naraščanjem cen. Oskrbo z energijo spremljajo, ZDA pa bodo sprostile dodatne zaloge nafte.

“Agresija ne more miniti brez odgovora. Amerika se postavi proti nasilnežem, Amerika stoji za svobodo,” je dejal in dodal: “To je nevaren trenutek za Evropo in za mir po svetu.”

Na vprašanje, ali so podcenjevali Putina, je Biden odgovoril, da ne. “Ima večje ambicije od Ukrajine, ponovno želi vzpostaviti Sovjetsko zvezo. Njegove ambicije so v nasprotju s tem, kjer je preostanek sveta,” je dodal. Na vprašanje, zakaj se danes niso odločili za sankcije zoper ruskega predsednika Putina, Biden ni odgovoril. Sankcije zoper Putina so še na mizi, je dejal. Po napadu na Ukrajino se Biden s Putinom nima namena pogovarjati, je še dejal na novinarski konferenci.

Na vprašanje o Putinovem namigu, da lahko uporabi jedrsko orožje, pa je Biden odgovoril, da nima pojma, kaj Putin misli in grozi.

Prav tako Biden ni odgovoril na vprašanje glede pogovorov ZDA s Kitajsko.