Biden naznanil prvi paket sankcij proti Rusiji

Svet 22. Feb 202221:03 > 21:09 0 komentarjev
Joe Biden, predsednik ZDA
REUTERS/Kevin Lamarque

Ameriški predsednik Joe Biden je naznanil prvi paket sankcij proti Rusiji v "odgovor na njihova včerajšnja dejanja". Dejal je, da je Rusija s svojimi dejanji napadla pravico Ukrajine do obstoja in da gre za grobo kršitev mednarodnega prava. Predmet sankcij bosta dve ruski finančni instituciji in tudi ruska elita, ki "sodeluje v pokvarjenih igrah Kremlja".

Ameriški predsednik Joe Biden je naslovil ukrajinsko krizo s precejšnjo zamudo, saj bi moral nagovor začeti že ob 13. uri po lokalnem času oziroma ob 19. uri po našem. To je bil njegov prvi javni nastop po tem, ko je Vladimir Putin priznal doslej samooklicani ljudski republiki Doneck in Lugansk, ki ju proruski separatisti na vzhodu Ukrajine vodijo od leta 2014.

“Včeraj je Putin na to ozemlje poslal vojake, danes je zatrdil, da se to ozemlje razteza še globlje v Ukrajino,” je najprej dejal Biden in dodal, da je Putin napadel pravico Ukrajine do obstoja. “Napovedujem prve sankcije, ki so usklajene z našimi zavezniki in partnerji. Skupaj z Nemčijo bomo delali na tem, da se projekt Severni tok 2 ne bo nadaljeval.”

Odobril je premik ameriških vojakov in opreme – ki so že v Evropi – v baltske države Estonijo, Latvijo in Litvo. “Naj bo jasno, da gre za obrambne poteze. Nimamo nobenega namena, da bi se borili proti Rusiji.” Biden je dodal, da želijo poslati sporočilo, da bodo branili teritorij Nata in spoštovali zavezništvo.

Napovedal je, da bodo rusko vlado odrezali od zahodnega denarja. Tako ne bodo mogli več prodajati oziroma financirati svojega dolga. “Rusija ne bo mogla več zbirati denarja z Zahoda.” V prvem paketu sankcij je tudi ustavitev poslovanja z rusko vojaško banko in banko VEB. Prav tako bodo sankcije doletele rusko elito in njihove družinske člane. “Tudi oni sodelujejo v pokvarjenih igrah Kremlja in bi morali deliti bolečino,” je ob tem dejal ameriški predsednik.

“Rusija bo plačala še višjo ceno, če bo nadaljevala s svojo agresijo,” je v kratkem nagovoru, po katerem ni odgovarjal na novinarska vprašanja, posvaril Biden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!