Biden: Od kubanske krize se svet ni spopadal s tako veliko jedrsko grožnjo

Svet 07. Okt 202209:46 > 12:38 1 komentar
Joe Biden Vladimir Putin
Denis Balibouse/REUTERS

Predsednik ZDA Joe Biden je opozoril pred nevarnostjo jedrskega uničenja sveta. Menil je, da je grožnja ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je dejal, da je pripravljen uporabiti jedrsko orožje, največja jedrska grožnja po kubanski krizi. Ukrajinska vojska še naprej uspešno osvaja doslej okupirana ozemlja, zaradi izgub ruske vojske pa je po mnenju Bidna Putinova grožnja še resnejša.

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek v New Yorku dejal, da svet vse od kubanske krize leta 1962 še ni bil tako blizu tveganja za jedrsko uničenje, kot je sedaj, ko ruski državni vrh po porazih na bojiščih v Ukrajini govori o možnosti uporabe taktičnega jedrskega orožja.

Za ruskega predsednika Vladimirja Putina je Biden dejal, da ga še kar dobro pozna in ve, da se ne šali, ko govori o uporabi taktičnega jedrskega orožja, ali pa biološkega oziroma kemičnega orožja. “Mislim, da ne moreš uporabiti taktičnega jedrskega orožja, ne da bi prišlo do konca sveta,” je dejal Biden in dodal, da se šele sedaj zaveda, koliko škode je ameriški zunanji politiki naredila prejšnja vlada Donalda Trumpa.

Biden je menil, da je Putinova grožnja resna, saj njegova vojska v Ukrajini ne dosega rezultatov oziroma je ukrajinska vojska uspešna v protiofenzivi na vzhodu in jugu države, kjer je po lastnih navedbah osvobodila že več tisoč kilometrov ozemlja. Putin, ki prav danes praznuje 70. rojstni dan, je sporočil, da bo za zaščito ozemelj, tudi na novo priključenih, uporabil vse možne načine, vključno z jedrskim orožjem.

Ameriški predsednik je sicer priznal, da trenutno ne vidi, kako se bo Putin izvlekel iz luknje, ki jo je sam izkopal. “Kako bo našel izhod? Kako se bo spravil iz tega položaja, ne da bi izgubil ugled in moč v Rusiji,” je vprašal predsednik ZDA.

V času kubanske krize leta 1962 sta ZDA in Sovjetsko zvezo, ki je imela na Kubi jedrske konice, vodila ameriški predsednik John Kennedy in Nikita Hruščov.

Biden je v New Yorku obiskal prireditev za zbiranje denarja za kampanje demokratskih senatorjev pred novembrskimi kongresnimi volitvami. Dogodek je gostil bogati vlagatelj z Wall Streeta James Murdoch, sicer sin Ruperta Murdocha, lastnika televizije Fox News in več drugih medijev.

Ukrajinski obrambni minister ruske vojake pozval k predaji

Ob uspehih ukrajinskih enot pri osvobajanju ozemelj je ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov danes pozval ruske vojake k predaji in jim pri tem zagotovil “življenje, varnost in pravico”.

Oleksej Reznikov
PROFIMEDIA

O uspehih ukrajinskega napredovanja na vzhodu in jugu Ukrajine priča tudi današnje poročilo britanskega obrambnega ministrstva. Po ocenah londonskih obveščevalcev zajeti ruski tanki tvorijo že okoli polovico ukrajinskih tankovskih sil.

Ocenjuje se, da je od začetka invazije ukrajinska vojska zajela okoli 440 ruskih bojnih tankov in 650 oklepnih vozil, kar naj bi po navedbah britanskega ministrstva kazalo na slabo pripravljenost in nizko moralo umikajočih se ruskih sil.

V regiji Zaporožje se je sicer zgodil še en večji napad. Po podatkih ukrajinskih oblasti je v ruskem raketnem napadu, ki je v četrtek zjutraj pretresel ukrajinsko mesto Zaporožje, umrlo najmanj enajst oseb. Iz ruševin so rešili 21 prebivalcev, nekateri med njimi naj bi bili huje ranjeni. Proruske sile pa so danes poročale, da je v ukrajinskem obstreljevanju v regiji Herson umrlo pet civilistov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje