Biden podpisal 886 milijard vreden obrambni zakon, ki skriva varovalko za Trumpa

Svet 23. Dec 202308:36 0 komentarjev
Joe Biden
Joe Biden (Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS)

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek podpisal 886 milijard dolarjev vreden zakon o porabi za obrambo v proračunskem letu 2024, ki se je začelo že 1. oktobra letos in traja do 30. septembra 2024. V predlogu ni veliko denarja za Ukrajino ali Izrael, saj bo to del zakona o izredni porabi, ki naj bi bil sprejet v začetku prihodnjega leta.

Republikanci in demokrati se zadnja leta v kongresu uspejo pravočasno dogovoriti le glede porabe za obrambo, vse ostalo pa se ureja z izrednimi zakoni, ki nadaljujejo porabo iz prejšnjega leta. Sledijo grožnje s prekinitvijo financiranja zvezne vlade.

O obrambnem proračunu je bil dogovor dokončno doseženi prejšnji teden, ko sta oba domova kongresa potrdila predlog zakona.

Tokratni obrambni proračun je za 25 milijard dolarjev višji od tistega v proračunskem letu 2023, ima pa več zanimivih določil.

Eno od njih predsedniku ZDA prepoveduje enostranski umik ZDA iz članstva v zvezi Nato. Noben kongresnik tega noče javno komentirati, vsem pa je jasno, da gre za varovalko v primeru, če bi Donald Trump zmagal na predsedniških volitvah.

Proračun prinaša za 5,2 odstotka višje plače vojakom, demokrati so ubranili politiko Pentagona, da se ženskam povrnejo potni stroški za opravljanje umetne prekinitve nosečnosti. Mornarica bo dobila nove ladje, zračne sile nova letala, Ukrajini je za začetek namenjenih 300 milijonov dolarjev, zvezna policija FBI pa bo lahko še naprej brez sodnega naloga prisluškovala tujcem in Američanom v imenu vojne proti terorizmu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!