WHO: Uničenje zdravstvenega sistema v Gazi je tragedija

Svet 24. Dec 202308:28 > 18:15 15 komentarjev
Uničena bolnišnica v Gazi
Foto: REUTERS/Doaa Rouqa

Ameriški predsednik Joe Biden je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pozval k zaščiti civilistov v Gazi, a ni prosil za prekinitev ognja. Toda Netanjahu ostaja neomajen. Ravno danes je izraelska vojska sporočila, da krepi operacije proti Hamasu na jugu območja Gaze. Generalni direktor WHO je medtem opozoril, da je zdravstveni sistem v Gazi zdesetkan.

Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem govoril o izraelski vojaški operaciji na območju Gaze ter pozval k zaščiti civilistov v Gazi, so sporočili iz Bele hiše.

Biden je v telefonskem pogovoru z Netanjahujem poudaril, da je treba civilno prebivalstvo, vključno s humanitarnimi delavci, zaščititi za vsako ceno. Pomembno je omogočiti civilistom, da se varno umaknejo z območij, kjer se boji nadaljujejo, je dejal.

Izraelski vojaki v Gazi
Izraelski vojaki v Gazi. (Foto: Izraelska vojska/via REUTERS)

V izjavi Bele hiše je navedeno, da sta voditelja razpravljala o ciljih in fazah izraelske vojaške akcije ter o nujnosti izpustitve vseh preostalih talcev, ki jih je zajel Hamas.

Netanjahu pa je dejal, da bo Izrael nadaljeval napade, dokler ne bo dosegel vseh svojih ciljev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Biden je ob odhodu iz Bele hiše proti Camp Davidu, kjer bo preživel božič, novinarjem dejal, da sta imela z Netanjahujem dolg pogovor, v odgovoru na vprašanje pa je pojasnil, da “ni prosil za prekinitev ognja”.

ZDA pozivajo k bolj usmerjenim vojaškim operacijam Izraela na območju Gaze, ki naj bi se osredotočile na cilje Hamasa. Če se bo to zgodilo, se bo zmanjšalo tudi število civilnih žrtev, je pred dnevi dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Izraelska vojska medtem krepi operacije

Izraelska vojska je danes medtem sporočila, da krepi operacije proti Hamasu na jugu območja Gaze.

Bombardiranje Gaze
Pogled na Gazo z juga Izraela. (Foto: REUTERS/Violeta Santos Moura)

Izraelski premier Netanjahu je dejal, da država plačuje visoko ceno za vojno, potem ko je od petka na območju Gaze umrlo 14 izraelskih vojakov. “Vojna bo dolga,” je na seji vlade dejal Netanjahu. “Plačujemo zelo visoko ceno zanjo, vendar nimamo druge izbire, kot da se še naprej borimo,” je dejal izraelski premier.

V Gazi je bilo od začetka izraelskega obleganja ubitih več kot 20.400 Palestincev, med njimi je večina žensk in otrok. V zadnjem dnevu je bilo ubitih 166 ljudi, je sporočilo ministrstvo za zdravje pod nadzorom Hamasa.

WHO: Uničenje zdravstvenega sistema v Gazi je tragedija

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes opozoril, da je zdravstveni sistem na območju Gaze zdesetkan, in ponovil poziv k prekinitvi ognja. “Uničenje zdravstvenega sistema v Gazi je tragedija,” je sporočil na družbenem omrežju X.

“Kljub nenehni negotovosti in dotoku ranjenih pacientov vidimo, da si zdravniki, medicinske sestre, vozniki reševalnih vozil in drugi še naprej prizadevajo rešiti življenja,” je zapisal Tedros.

WHO že od začetka izraelskega obleganja območja Gaze opozarja na katastrofalne razmere v tamkajšnjih bolnišnicah. Do 20. decembra je WHO zabeležila 246 napadov na zdravstveno oskrbo v Gazi, vključno z bolnišnicami in reševalnimi vozili.

Od 36 jih delno deluje le še devet, vse so na jugu in vse so preobremenjene, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Osebje WHO je prejšnji teden po misijah v dveh v obstreljevanju močno poškodovanih bolnišnicah na severu Gaze, Al Šifa in Al Ali, opisalo neznosne prizore večinoma zapuščenih bolnikov, vključno z majhnimi otroki, ki prosijo za hrano in vodo.

WHO je opozorila, da je na palestinskem ozemlju ostalo na voljo le 38 odstotkov bolnišničnih postelj pred spopadi, čeprav potrebe po zdravstveni oskrbi naraščajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje