Biden spet napovedal, kdaj naj bi Rusija napadla

Svet 17. Feb 202216:56 > 01. Mar 2022 14:21
Vrhovno sodišče in Joe Biden
Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je danes znova napovedal, kdaj naj bi Rusija napadla Ukrajino. Kot pravi, je ruski napad "možen v naslednjih dneh". V Varnostnem svetu Združenih narodov je ameriški državni sekretar Antony Blinken Rusijo pozval, naj javno razglasi, da ne bo napadla Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da možnosti, da bi se Ukrajina pridružila zvezi Nato, izginjajo. Rusija je ameriškemu veleposlaniku posredovala seznam zahtev in Washington obtožila, da ignorira njihove varnostne zahteve. "V odsotnosti pripravljenosti ameriške strani, da se dogovori o trdnih, pravno zavezujočih zagotovilih naše varnosti s strani ZDA in njihovih zaveznikov, bo Rusija prisiljena odgovoriti, tudi z izvajanjem vojaško-tehničnih ukrepov," so sporočili.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes dejal, da je ruski napad na Ukrajino “možen v naslednjih dneh”, poroča AFP. “Tveganje za napad je zelo veliko. Vse kaže, da so pripravljeni napasti Ukrajino,” je ameriški predsednik odgovoril novinarju CNN.

Na novinarsko vprašanje o tem, ali je diplomatska rešitev še možna, je Biden odgovoril pritrdilno. “Zato pošiljam državnega sekretarja Antonyja Blinkena v New York, da nagovori Varnostni svet Združenih narodov (ZN),” je pojasnil. Blinken je v varnostnem svetu pozval Rusijo, naj odstopi od poti do vojne in javno razglasi, da ne bo napadla Ukrajine. “Če si res želi miru, lahko ruska vlada danes brez zadržkov, pogojev in izmikanj naznani, da Rusija ne bo napadla Ukrajine,” je dejal Blinken in zagotovil, da v VS ZN ni zato, da bi začel vojno, ampak, da jo prepreči. Dodal je, da je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu predlagal, da se prihodnji teden srečata v Evropi.

“Naše informacije jasno kažejo, da se ruske sile na meji z Ukrajino, vključno s kopenskimi enotami in letali, pripravljajo na napad na Ukrajino v naslednjih dneh,” je še dejal ameriški državni sekretar. Dodal je, da nameravajo Rusi napasti z raketami in bombami, kibernetskimi napadi in potem vpadom tankov in vojakov proti ključnim tarčam, vključno s prestolnico Kijev.

Možnosti, da bi se Ukrajina pridružila zvezi Natu, izginjajo, je danes dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dodal je, da za njegovo trditev obstaja konkreten vzrok – nasprotovanje Rusije in nekaterih držav članic severnoatlantskega zavezništva. Zelenski je še dejal, da to ni skrivnost, a držav članic Nata, ki naj bi nasprotovale vstopu Ukrajine v zavezništvo, ni imenoval. Prisotnost ruskih vojakov na ukrajinskih mejah pa je po njegovem sredstvo Rusije za pritisk.

Rusija je v četrtek ameriškemu veleposlaniku posredovala seznam zahtev in Washington obtožila, da ignorira njihove varnostne zahteve, poroča CNN. “Nobena ‘ruska invazija Ukrajine’, ki jo Združene države Amerike (ZDA) in njihovi zavezniki uradno napovedujejo od lanske jeseni, se ne dogaja, niti ni načrtovana,” so zapisali. “V odsotnosti pripravljenosti ameriške strani, da se dogovori o trdnih, pravno zavezujočih zagotovilih naše varnosti s strani ZDA in njihovih zaveznikov, bo Rusija prisiljena odgovoriti, tudi z izvajanjem vojaško-tehničnih ukrepov,” so dodali. To, da se ZDA ne želijo zavezati, da Ukrajini ne bodo dovolile vključitve v Nato, so označili za “nekonstruktivno” in pozvali k umiku Natovih enot iz držav, ki so se pridružile zavezništvu pred letom 1997.

Več incidentov granatiranja

V vzhodni Ukrajini so danes poročali o “incidentih granatiranja”, je sporočila Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Medtem ko Ukrajina trdi, da so napad sprožili ruski separatisti, separatisti trdijo, da so bili napadeni, poroča N1 Hrvaška, ki dodaja, da ukrajinska vojska trdi tudi, da je bil napaden otroški vrtec.

Po poročanju ruske tiskovne agencije RIA ima predsednik Vladimir Putin trenutno vrsto srečanj, na katerih bo pripravil sporočilo, ki ga bo prebral ruskemu parlamentu. “Situacija blizu ruske meje z Ukrajino bi se lahko vnela vsak trenutek,” je po poročanju N1 Hrvaška komentiral tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “Situacija v vsakem trenutku grozi s posledicami, ki bodo povzročile nov izbruh vojne v neposredni bližini naših meja,” je dodal.

Po poročanju N1 Hrvaška je ameriški minister za obrambo Lloyd Austin dejal, da Rusija premika svoje čete bližje ukrajinskim mejam in se “oskrbuje z zalogami krvi”. Da vsi dokazi kažejo, da se Rusija pripravlja na skorajšnjo invazijo na Ukrajino, pa je dejala tudi ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Linda Thomas-Greenfield.