Biden uvedel sankcije proti štirim judovskim naseljencem na Zahodnem bregu

Svet 01. Feb 202420:10 2 komentarja
Foto: PROFIMEDIA

Na dan, ko ima predvolilni dogodek v zvezni državi Michigan, kjer bo njegova zmaga odvisna od arabskih volivcev, je predsednik ZDA Joe Biden uvedel sankcije proti štirim skrajnim judovskim naseljencem na Zahodnem bregu zaradi nasilja nad Palestinci.

Ameriški predsednik Joe Biden je z izvršnim ukazom uvedel sankcije proti štirim skrajnim judovskim naseljencem na Zahodnem bregu zaradi nasilja nad Palestinci, je sporočila Bela hiša. Zamrznili so jim morebitno premoženje v ZDA in prepovedali poslovanje z ZDA. Izrael je bil v odzivu kitičen do svoje zaveznice.

Iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so sporočili, da Izrael povsod deluje proti kršiteljem zakonov in da ni nobenega razloga za sprejetje izrednih ukrepov proti judovskim naseljencem na zasedenem Zahodnem bregu. “Absolutna večina prebivalcev Zahodnega brega so državljani, ki spoštujejo zakone,” so dodali po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Redek ameriški ukrep proti Izraelcem je Biden sprejel na dan, ko ima predvolilni dogodek v zvezni državi Michigan, kjer bo njegova volilna zmaga na novembrskih predsedniških volitvah odvisna od volivcev arabskega izvora.

Po uradnih podatkih v Michiganu živi 300.000 ameriških Arabcev, Biden pa je leta 2020 Donalda Trumpa tam premagal le za 153.000 glasov.

Arabski Američani so jezni na Bidna zaradi podpore Izraela, ki uničuje Gazo v odgovoru na napad pripadnikov Hamasa 7. oktobra. Predsednika zadnje tedne na vseh predvolilnih dogodkih pričakajo protestniki, ki zahtevajo konec spopadov v Gazi.

Bidnova vlada je sicer doslej redno obsojala napade judovskih naseljencev na Palestince na Zahodnem bregu, ukrepov proti njim pa do danes še ni uvedla. Pripravljala naj bi tudi prepoved potovanj v ZDA za judovske skrajneže.

2023 je najbolj nasilno leto napadov judovskih naseljencev

Visoki predstavnik vlade je novinarjem povedal, da je Biden dosledno opozarjal na nasilje judovskih naseljencev, ki ogroža mir, varnost in stabilnost na Zahodnem bregu, v Izraelu in na celotnem Bližnjem vzhodu.

“Ovirajo tudi uresničitev neodvisne palestinske države, ki bo obstajala ob Izraelu in s tem tudi trajen mir in stabilnost tako za Palestince kot Izraelce,” je dodal uradnik, ki ni želel biti imenovan.

Judovski naseljenci so lani ubili najmanj deset Palestincev in požgali več deset palestinskih domov na zasedenem Zahodnem bregu, kar po podatkih skupine za človekove pravice Yesh Din predstavlja najbolj nasilno leto v zgodovini njihovih napadov.

Na Zahodnem bregu med približno tremi milijoni Palestincev živi okoli 490.000 judovskih naseljencev, njihove naselbine pa po mednarodnem pravu niso zakonita.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje