Biden zanikal Netanjahuja, Borrell pa trdi, da je Izrael ustvaril Hamas

Svet 20. Jan 202408:31 > 15:50 1 komentar
Joe Biden in Benjamin Netanjahu
Foto: Miriam Alster/Pool via REUTERS

Dan po tem, ko je izraelski premier izjavil, da nasprotuje palestinski državnosti, ga je poklical ameriški predsednik Joe Biden. Ta je izraelskega premiera prepričeval v potrebo po samostojni palestinski državi.

“Predsednik še vedno verjame v obljubo in možnost rešitve dveh držav,” je novinarjem v Beli hiši dejal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby.

“Predsednik je v pogovoru izrazil trdno prepričanje, da je rešitev dveh držav še vedno pot naprej, in to bomo poudarjali še naprej. Dobri prijatelji in zavezniki lahko imajo takšne odkrite in neposredne razprave, kot jih imamo mi,” je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Biden je kasneje izrazil pričakovanje, da bo Netanjahu pristal na nekakšno rešitev v obliki dveh držav, ki je po oceni diplomatov najboljša možnost za mir na Bližnjem vzhodu.

“Obstaja več vrst rešitev dveh držav. V Združenih narodih je veliko držav, ki nimajo svoje vojske,” je Biden dejal po pogovoru.

A iz urada izraelskega premierja so danes sporočili, da je Netanjahu v pogovoru z Bidnom vztrajal, da mora Izrael ohraniti varnostni nadzor nad območjem Gaze, da to nikoli več ne bi predstavljalo grožnje za izraelsko državo.

Podpora ZDA, a z opozorili

Biden in Netanjahu, ki sta se pred tem nazadnje pogovarjala 23. decembra, sta govorila tudi o talcih, ki so jih zajeli pripadniki islamističnega gibanja Hamas med napadom na Izrael 7. oktobra lani.

Biden je ves čas po napadih izražal trdno podporo Izraelu, vendar obenem opozarja Netanjahuja, da bo Izrael izgubil podporo sveta zaradi neselektivnega bombardiranja Gaze.

Kirby je skušal novinarje prepričati, da je bil pogovor Bidna in Netanjahuja načrtovan že prej in ni bil neposredna posledica izjav izraelskega premierja proti rešitvi dveh držav.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: PROFIMEDIA)

Predstavnik EU Borrell: Izrael je ustvaril Hamas

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je v petek obtožil Izrael, da je ustvaril in financiral palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze in je 7. oktobra lani izvedlo napad na Izrael ter sprožilo sedanjo vojno na območju.

Borrell je izrazil prepričanje, da bo za dosego miru med Izraelom in Palestinci treba rešitev dveh držav vsiliti od zunaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Izrael ponovno potrjuje svoje zavračanje rešitve dveh držav in da bi jo preprečil, je šel tako daleč, da je sam ustanovil Hamas,” je dejal Borrell. Izraelsko vlado je obtožil, da je financirala Hamas, da bi oslabila palestinske oblasti gibanja Fatah.

Po navedbah AFP je Hamas ustanovila skupina islamskih skrajnežev kot protiutež Islamskemu džihadu in rivala Palestinski osvobodilni organizaciji (PLO), pretežno sekularnemu gibanju, ki ga je takrat vodil Jaser Arafat. Po kratkih spopadih s Fatahom, ki je del PLO, je po zmagi na parlamentarnih volitvah Hamas leta 2007 prevzel nadzor nad območjem Gaze.

V zadnjih letih je Gaza, ki je pod izraelsko blokado, prejela več milijonov dolarjev pomoči od Katarja. Zaradi tega so Netanjahuja obtožili, da podpira financiranje Hamasa, kar pa zanika.

Josep Borrell
Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell (Foto: PROFIMEDIA)

Arabske države zavezane k obnovi Gaze

Med potovanjem po Bližnjem vzhodu je državni sekretar ZDA Antony Blinken prejšnji teden v pogovorih s predstavniki izraelskih oblasti poudaril, da so arabske države, vključno s Savdsko Arabijo, zavezane k pomoči pri obnovi Gaze in prihodnjem palestinskem upravljanju, vendar le pod pogojem, da bo Izrael odprl pot palestinski državi.

Netanjahu je sicer v četrtek zatrdil, da bi moral biti predsednik izraelske vlade sposoben reči ne celo najboljšim prijateljem.

Izraelski odgovor na napad Hamasa, ki je zahteval 1.140 življenj, je doslej po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi zahteval 24.762 življenj, od tega je bilo 70 odstotkov žensk, otrok in mladostnikov.

Na protizraelskem protestu v Vicenzi več poškodovanih

Na protiizraelskem protestu na sejmu v Vicenzi v Italiji so danes izbruhnili neredi. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa je bilo v njih poškodovanih nekaj demonstrantov in policistov. Protestniki so v policiste metali dimne bombe in predmete, policija je pri posredovanju uporabila tudi vodni top.

K protestu proti navzočnosti razstavljavcev iz Izraela na sejmu nakita v Vicenzi je pozvalo več levo usmerjenih organizacij in združenj. Dopoldne se je zbralo okoli 500 ljudi, ki so vzklikali gesla v podporo Palestincem in proti Izraelu.

Ko so hoteli vstopiti na sejmišče, jih je zaustavila policija, nakar so izbruhnili neredi.

Za popoldne je v bližini sejmišča napovedan še en protest, poročajo italijanski mediji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje