Biden zaradi zobozdravstvenega posega preložil srečanje s Stoltenbergom

Svet 12. Jun 202320:28 3 komentarji
Joe Biden
PROFIMEDIA

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi zobozdravstvenega posega za danes napovedano srečanje z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom v Beli hiši preložil na jutri. Pri posegu gre za zdravljenje koreninskega kanala enega od zob na spodnjem delu čeljusti.

Ker gre za zdravstveni poseg pri predsedniku ZDA Joeju Bidnu, je dopisnike iz Bele hiše zanimalo, ali ga bodo opravili pod anestezijo. V tem primeru bi namreč morali predsedniška pooblastila začasno prenesti na podpredsednico ZDA Kamalo Harris. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jeanne-Pierre je zagotovila, da predsednika za poseg ne bodo uspavali in prenos pooblastil ne bo potreben.

Kot je sicer pojasnil Bidnov zdravnik Kevin C. O’Connor, ima predsednik še naprej težave z zobom, ki so mu ga deloma zdravili že v nedeljo.

Srečanje z Jensom Stoltenbergom, ki je napovedal, da se septembra poslavlja od položaja, ki ga zaseda od leta 2014, bo tako v torek. Kandidatov za njegovega naslednika je več, Biden pa je pred dnevi dejal, da bo to stvar dogovora med 31 članicami Nata na vrhu zavezništva julija v Litvi.

Prejšnji teden je britanski premier Rishi Sunak pri Bidnu lobiral za svojega obrambnega ministra Bena Wallacea. Biden je dejal, da je zelo usposobljen kandidat, vendar se ni opredelil. Ameriški predsednik se je sestal tudi z dansko premierko Mette Frederiksen, ki prav tako velja za kandidatko.

Mnenje ZDA je najbolj pomembno pri izbiri generalnega sekretarja – položaja, ki pripada Evropejcem, medtem ko Američani imenujejo vojaške poveljnike zavezništva. ZDA prispevajo največ denarja, vojakov in oborožitve za zvezo Nato.

Biden in Stoltenberg bosta predvidoma razpravljala tudi o ruski invaziji na Ukrajino in o prizadevanjih, da bi Turčijo prepričali, naj umakne blokado pridružitve Švedske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje