“Bidnova izjava je žalitev za državo. Takšni komentarji otežujejo odnose”

Svet 13. Mar 202414:03 5 komentarjev
Ameriški predsednik Joe Biden
Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: PROFIMEDIA)

Madžarska vlada je v torek v odziv na kritike ameriškega predsednika Joeja Bidna na račun premierja Viktorja Orbana opravila pogovor z veleposlanikom ZDA. Biden je minuli teden po srečanju nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa z Orbanom na Floridi slednjemu pripisal citat o tem, da demokracija ne deluje, ki pa ga Orban nikoli ni izrekel.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek kritiziral srečanje svojega predhodnika z madžarskim voditeljem, češ da je Viktor Orban v preteklosti dejal, da demokracija ne deluje in si prizadeva za diktaturo.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je v torek povedal, da “niso dolžni prenašati laži od kogarkoli, tudi če je ta oseba predsednik Združenih držav”, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Kot je pojasnil v izjavi za javnost, so zato na pogovor poklicali ameriškega veleposlanika Davida Pressmana, ki so ga vprašali, če lahko ponudi domnevni Orbanov citat o demokraciji, ki ga je navajal Biden. “Ker takšna izjava ni bila podana, nismo mogli dobiti smiselnega odgovora,” je sporočil Szijjarto.

Srečanje Viktorja Orbana in Donalda Trumpa
Srečanje Viktorja Orbana in Donalda Trumpa (Foto: PM_ViktorOrban/X)

“Bidnova izjava je žalitev za državo”

“Bidnova izjava ni žalitev za vlado, pač pa državo,” je še dodal šef madžarske diplomacije in poudaril, da takšni komentarji otežujejo dvostranske odnose.

Orban in Trump sta se na Floridi srečala minuli petek, pri čemer madžarski voditelj ni skrival naklonjenosti do gostitelja. Na družbenih omrežjih je tako objavil fotografijo in videoposnetek srečanja in ob tem napisal: “Naredimo Ameriko spet veliko, gospod predsednik!”

Na srečanje se je pozneje na enem od predvolilnih shodov odzval Biden. “Veste, s kom se danes srečuje tam dol v Mar-a-Lagu? Z Orbanom iz Madžarske, ki je dejal, da demokracija ne deluje in si prizadeva za diktaturo. Jaz vidim prihodnost, kjer branimo demokracijo, ne pa da jo ponižujemo,” je dejal svojim podpornikom v Philadelphii.

Orban je sicer pred desetimi leti v odmevnem govoru povedal, da si prizadeva za oblikovanje “iliberalne države”, češ da liberalne demokracije bržkone ne bodo sposobne ohraniti globalne konkurenčnosti v prihodnjem desetletju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje