Po močnem potresu v BiH opozorila pred novimi sunki (VIDEO)

Svet 31. Dec 202313:06 > 16:14 1 komentar
zenica potres
Foto: N1

V potresu z magnitudo 4,7, ki je sinoči stresel Bosno in Hercegovino, so bili poškodovani štirje ljudje, poškodovanih je tudi več hiš. Središče potresa je bilo v bližini Zenice. Strokovnjaki svarijo pred morebitnimi novimi potresnimi sunki in prebivalce območja pozivajo k previdnosti.

Potres z epicentrom na območju Zenice – tla so se stresla ob 21.43 – je bil dejansko drugi potres v sobotnem večeru. Prvi potres pa je Banjaluko z okolico prestrašil malo po 18. uri in je imel magnitudo 2,9.

Na družbenih omrežjih so številni občani komentirali, da je bil to eden najmočnejših potresov, kar so jih čutili, v nekaterih krajih pa so v strahu odšli na prosto. V nekaterih predelih Zenice je zmanjkalo elektrike.

Bosanska inženirska zbornica je prebivalce prizadetega območja pozvala k previdnosti, saj da obstaja tveganje za nove potresne sunke, kot denimo kažejo izkušnje katastrofalnega potresa v Petrinji na Hrvaškem. Opozarjajo, da morajo poškodovane objekte nujno pregledati strokovnjaki in da so načeti objekti mnogo bolj ranljivi v primeru novih, čeprav šibkejših potresnih sunkov. Stanovalcem prizadetih objektov svetujejo, da si začasno poiščejo drugo prenočišče, če je to mogoče.

Potres so čutili tudi marsikje na Hrvaškem in v Srbiji, po podatkih Arsa pa so o tresenju tal poročali tudi nekateri prebivalci jugovzhodne Slovenije. Arso ocenjuje, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici, so zapisali v sporočilu za javnost.

Poškodovani štirje ljudje

Kot je na Facebooku zapisal premier Zeniško-dobojskega kantona Nezir Pivić, so bili v potresu poškodovani tudi ljudje.

“Na žalost smo dobili prijave o štirih primerih, ko so bili poškodovani občani,” je zapisal Pivić. Ena oseba se je poškodovala v Jelini, kjer se je sprožil obcestni plaz, trije občani pa v mestu Ljubetovo zaradi padanja gradbenega materiala z zgradb in hiš. “Dva poškodovana sta bila zadržana v Kantonalni bolnišnici v Zenici. Naša policija in kantonalna civilna zaščita sta v pripravljenosti in spremljata stanje na terenu,” je dodal Pivić.

Meščani Zenice: “Bilo je grozno”, “Nastal je kaos” …

Ekipa N1 Sarajevo je obiskala Zenico, kjer so se pogovarjali z meščani o sinočnjem potresu.

“Bil sem v stanovanju, gledali smo televizijo. Grozen občutek je bil, že drugič ali tretjič doživljam kaj takega. Kot meščan Zenice sem nekaj podobnega doživel leta 2014, ko je prišlo do udora v rudniku. Tla so se tresla in pobegnil sem,” je povedal prvi sogovornik.

“Z ženo sva bila v stanovanju, ko se je streslo. Nekaj slik je popadalo s sten. Žena je hotela pobegniti, a sem jo prijel za roko. Čakala sva, kaj se bo zgodilo. Zelo neprijeten občutek je bil,” je povedal drugi sogovornik.

“Bila sem doma. Strašno je bilo, moj bog. Tega res nisem pričakovala, ” je svoje občutke ob potresu opisala meščanka Zenice.

“Strašno je bilo,” je povedala naslednja sogovornica. “Pred nekaj leti se je zgodilo nekaj podobnega, sinoči pa je bilo grozno. Vse se je streslo, vsi smo skočili pokonci in nastal je kaos. Takoj so se oglasili alarmi, ljudje so bežali na ulice. Strašno! Sama živim v pritlični hiši, lahko pa si predstavljam družine, ki živijo v blokih … Strašno,” je dodala sogovornica v kratki anketi na ulicah Zenice.

Potres sprožil tudi zemeljske plazove, najhuje je v Ljubetovem

Močnejši potres je sprožil tudi plazove. Eden od njih je zasul cesto na vhodu v predor Vranduk.

V nesreči sta bili poškodovani dve vozili.

“Na vhodu v predor Vranduk je prišlo do udora. Po trenutnih podatkih sta poškodovani dve vozili, ena oseba je poškodovana, a še ni znano, kako hudo. Naši ljudje so na terenu in delajo na sanaciji nastale škode”, so sinoči za N1 Sarajevo sporočili iz operativnega centra policije zeniško-dobojskega kantona.

Kot še poroča portal, je tresenje tal vznemirilo občane številnih mest – Zenice, Sarajeva, Tuzle, Travnika, Jajca … Zabeležene pa je tudi nekaj gmotne škode. Uradnih podatkov o tem sicer še ni, Privić pa je v objavi na Facebooku zapisal, da je po poročilih kantonalne uprave civilne zaščite bilo prijavljenih nekaj poškodb na fasadah stavb v Zenici, nekaj porušenih dimnikov ter popokanih zidov, predvsem na starejših hišah v naseljih Stara Nemila, Ljubetovo i Hece.

Potres v BiH Potres v BiH
Potres v BiH (Foto: N1 Sarajevo)
Potres v BiH Potres v BiH
Potres v BiH (Foto: N1 Sarajevo)
Potres v BiH Potres v BiH
Potres v BiH (Foto: N1 Sarajevo)
potres, Bosna in Hercegovina, Zenica potres, Bosna in Hercegovina, Zenica
Foto: FACEBOOK
potres, Bosna in Hercegovina, Zenica potres, Bosna in Hercegovina, Zenica
Foto: FACEBOOK

Kot kaže, je potres najbolj prizadel Ljubetovo pri Zenici.

Ekipa N1 Sarajevo se je tudi tam pogovarjala s prebivalci. “Sinoči smo doživeli katastrofo, ki jo bomo pomnili vse življenje,” je povedal vaščan Izet Horić. “Star sem 70 let in še nikoli nisem doživel česa takega. Uničenih je vsaj 10 do 15 streh, druge so popokale,” je povedal in dodal, da si je kraj ogledal tudi župan, ki jim je obljubil pomoč.

potres Zenica, Bosna in Hercegovina, BiH
Izet Horić (Foto: N1)

“Komisije za oceno škode bodo prišle po praznikih. Skoraj ni hiše, ki ne bi bila poškodovana,” je dejal. Sam je bil v času potresa v hiši s tremi vnuki. “Ko je zmanjkalo elektrike, so otroci zajokali. Nismo vedeli, kaj je padlo prej – strop ali lestenec, bil je kaos. Zdaj nas je na terenu okoli sto in hodimo od hiše do hiše in pomagamo pri popravilu streh,” je še povedal Horić.

Kantonalna vlada in občina obljubili pomoč

“Mestna uprava in krizni štab sta zgodaj zjutraj obiskala prebivalce Ljubetovega, kjer je prišlo do znatne škode,” je na Facebooku sporočil zeniški župan Fuad Kasumović, “Mestna uprava z mano na čelu je takoj zagotovila strešne konstrukcije in opeko za poškodovane hiše, da bi jih meščani lahko pokrili še pred padavinami. Reagirali smo hitro in konkretno,” je dejal Kasumović.

V objavi pa se je, kot poroča N1 Sarajevo, obregnil ob napoved premierja Zeniško-dobojskega kantona Pivića, ki je prav tako obljubil pomoč prizadetim. “Zanimivo, berem, da je premier Nezir Pivić, kot običajno, pomoč samo obljubil. Zanimivo bo spremljati, za kakšno konkretno pomoč bo šlo. Mi nismo pisali sporočil za javnost, nasprotno, šli smo na teren in zagotovili konkretno pomoč,” se je pohvalil zeniški župan.

Vsi nadaljnji potresi bodo šibkejši, pravi profesor geografije, ki miri prebivalce

V BiH znani profesor geografije Vedran Zubić, ki sicer uči na gimnaziji v Dobrinji, je na Facebooku prebivalce miril in razložil, zakaj je do potresa prišlo.

Zapisal je, da je bilo središče potresa razmeroma plitvo, na globini 8 kilometrov, in v predelu, kjer se stikata dve območji z različnimi kamninami.

“Vsak naslednji potres, do katerega bo morebiti prišlo, bo manjše intenzitete,” je zapisal in prebivalcem svetoval, naj v tem primeru zapustijo domove, saj lahko klimatske naprave ali oglasni panoji na zgradbah predstavljajo nevarnost za ljudi. “Pomembno je, da imajo ljudje v Zenici in Železnem polju dovolj vode, hrane in medicinske opreme. Vse ostalo ne bo problem,” je še dodal Zubić, ki je v eni od naslednjih objav zapisal, da je na družbenem omrežju več ur odgovarjal na vprašanja prestrašenih prebivalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje