Umrl režiser legendarnega jugoslovanskega filma

Kultura 03. Apr 202412:24 1 komentar
Veljko Bulajić
Veljko Bulajić (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL /BOBO)

V 97. letu je umrl režiser Veljko Bulajić. Njegovo najbolj znano delo je film Bitka na Neretvi, za katero je plakat izdelal znameniti slikar Pablo Picasso.

Veljko Bulajić je bil kultni jugoslovanski režiser, ki je večino časa ustvarjal na Hrvaškem. Tam je živel tudi zadnje dni življenja, ko se je po kratkotrajni bolezni na hitro poslovil, poroča N1 Zagreb.

Najbolj poznan je po snemanju partizanskih epopej, kot so Kozara leta 1962, Bitka na Neretvi leta 1969 in Veliki transport leta 1983. Film Bitka na Neretvi, v katerem sta med drugim igrala tudi holivudski zvezdnika Orson Welles in Yul Brynner, je posnet po resničnih dogodkih iz druge svetovne vojne, še danes pa velja za enega vrhuncev jugoslovanske kinematografije. Samo na Hrvaškem je film videlo 1,4 milijona gledalcev, prejel pa je tudi 20 prestižnih nagrad na mednarodnih in domačih filmskih festivalih. Leta 1970 je bil nominiran tudi za oskarja.

Film so snemali 18 mesecev in zanj porabili okoli 12 milijonov dolarjev. Produkcijo so podprle Jugoslavija, ZDA, Zvezna republika Nemčija in Italija. Plakat za eno od angleških različic filma je ustvaril veliki slikar Pablo Picasso.

Veljko Bulajić s plakatom za film Bitka na Neretvi, ki ga je naslikal Pablo Picasso
Veljko Bulajić s plakatom za film Bitka na Neretvi, ki ga je ustvaril Pablo Picasso (foto: PROFIMEDIA)

Bulajić je srednjo šolo končal v Sarajevu. Po vojni se je preselil v Zagreb, kjer se je družil z mlajšimi intelektualci. Zanimati se je začel za kinematografijo in se v Rimu vpisal na študij filmske režije. Diplomiral je leta 1959, nato pa je kot asistent sodeloval z znanima italijanskima režiserjema Federicom Fellinijem in Vittoriem De Sicom, poroča hrvaški Večernji list.

Kasneje se je vrnil v Jugoslavijo in leta 1959 posnel prvi celovečerni film Vlak brez voznega reda ter zanj na filmskem festivalu v Pulju dobil dve zlati areni, nato pa nadaljeval z nizom uspešnih filmov.

Direktor Jugoslovanske kinoteke Jugoslav Pantelić je ob smrti režiserja za srbsko tiskovno agencijo Tanjug dejal, da je Bulajić s svojimi najbolj znanimi filmi zaznamoval obdobje in postal simbol glavnega toka jugoslovanske kinematografije, po katerem so se ravnali vsi – tako tisti, ki so mu sledili, kot tisti, ki so šli mimo njega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje