Bližnji vzhod na robu nove eskalacije. Se bo v vojno vključil še Iran?

Svet 11. Apr 202419:50 4 komentarji
Iran
Foto: PROFIMEDIA

Na Bližnjem vhodu vse bolj brbota, kmalu pa se lahko odpre nova fronta. Kaplja čez rob je bil nedavni napad na iranski konzulat v Siriji, v katerem je umrlo 13 ljudi, tudi visoka generala iranske revolucionarne garde. Se Iran pripravlja na povračilni ukrep in kakšen bo odziv Izraela?

Po nizu izraelskih napadov na iranske zaveznike v Libanonu in Siriji ter po raketiranju iranskega konzulata v sirskem Damasku, v katerem je umrlo 13 ljudi – med njimi dva generala in pet članov vplivne iranske revolucionarne garde –, so oči javnosti uprte v odziv Irana.

Da so razmere na robu eskalacije, lahko izhaja iz televizijskega nagovora iranskega voditelja ajatole Alija Hameneja, ki je dejal, da je bil izraelski napad v Damasku enakovreden napadu na Iran. “Ko so napadli območje našega konzulata, je bilo, kot da so napadali naše ozemlje,” je dejal. “Zlobni režim je storil napako, zato mora biti kaznovan in tudi bo,” je dodal.

Na njegove besede so se že odzvali v Izraelu. Zunanji minister Israel Kac je napovedal, da bo morebitnemu iranskemu napadu sledil odziv Izraela.

“Kdorkoli bo škodoval nam, bomo mi škodovali njemu. Pripravljeni smo izpolniti svoje dolžnosti do varnosti Izraela – obrambno in ofenzivno,” je napovedal izraelski premier Benjamin Netanjahu, njegova podpora doma in v tujini je v zadnjih tednih – predvsem zaradi vztrajanja pri kopenski ofenzivi na Rafo v Gazi – vse bolj na trhlih tleh.

Da bi napad Irana na Izrael pomenil dramatično razširitev vojne, ki traja že pol leta, navaja Bloomberg. Viri so za medij ocenili, da se napad lahko zgodi v prihodnjih dneh. “Ni več vprašanje, če, ampak kdaj,” je dejal eden od virov iz ameriških obveščevalnih služb.

Čeprav je iz ZDA prišlo nekaj kritik na račun Netanjahuja – zaradi izraelskih napadov na humanitarne delavce v Gazi – je administracija predsednika Joeja Bidna v primeru iranskega napada zagotovila neomajno podporo Izraelu. “Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da zaščitimo varnost Izraela,” je zatrdil ameriški predsednik Joe Biden.

“Kot sem povedal premierju Netanjahuju, je naša zavezanost varnosti Izraela pred grožnjami Irana in njegovih pomočnikov odločna, naj povem še enkrat, odločna,” povzema Bidnove besede Reuters. Zaradi bojazni pred povračilnimi iranskimi napadi so izraelske in ameriške sile zvišale stopnjo pripravljenosti.

Ali Hamenej
Ali Hamanej. (Foto: PROFIMEIDA)

Medtem sta Rusija in Nemčija države na Bližnjem vzhodu danes pozvali k zadržanosti. Rusko zunanje ministrstvo je danes svoje državljane pozvalo, naj ne potujejo v regijo. Nemški letalski prevoznik Lufthansa, ki je poleg Austria Airlinesa edini evropski prevoznik z direktnimi povezavami z Iranom, je zaustavil svoje lete v Teheran, poroča agencija Reuters.

Jemenski hutijevci denimo iz solidarnosti s Palestinci od novembra izvajajo napade na ladje v Rdečem morju. Nanje se z lastnimi napadi na Jemen odzivajo ZDA in Velika Britanija, ločeno operacijo za zaščito prometa v Rdečem morju pa je februarja vzpostavila tudi EU.

Iran sicer na Bližnjem vzhodu podpira več skupin, od Hezbolaha v Libanonu in hutijevcev v Jemnu do oboroženih milic v Iraku in Siriji, ki so izvedle že več napadov na izraelske in ameriške cilje po začetku izraelske ofenzive na Gazo, ki je sledila napadu palestinskega gibanja Hamas na jug Izraela 7. oktobra lani, piše STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje