Bo Avstralija postala republika? Oglasil se je kralj Karel

Svet 12. Okt 202417:00 1 komentar
Kralj Karel III.
Foto: PROFIMEDIA

Kralj Karel III. je potrdil, da bo avstralsko ljudstvo samo odločilo, ali bo država ostala ustavna monarhija ali pa bo postala republika.

Pred obiskom britanskega kralja Karla III. v Avstraliji si je Gibanje za avstralsko republiko izmenjalo pisma s predstavniki Buckinghamske palače.

Iz korespondence, ki jo je razkril časnik Daily Mail, je razvidno, da je po besedah kralja Karla “odločitev o tem, ali bo Avstralija postala republika, stvar avstralske javnosti”.

Prihodnost monarhije v Avstraliji bo med obiskom kralja in kraljice Camille zagotovo tema pogovorov, piše BBC. Pismo, ki so ga poslali uradniki iz Buckinghamske palače v kraljevem imenu, ponavlja obstoječe stališče in pravzaprav ne pomeni spremembe politike. Vendar gre za prijazno izmenjavo po prošnji skupine, ki se zavzema, da bi Avstralija postala republika, da bi se srečali s kraljem med njegovim obiskom.

V Avstraliji je leta 1999 potekal referendum o tem vprašanju, na katerem so ljudje glasovali za ohranitev ustavne monarhije. V začetku tega leta pa je avstralska vlada sporočila, da načrti za nov referendum o tem vprašanju niso med prednostnimi nalogami.

Gibanje za avstralsko republiko
Zadnji referendum o tem, ali naj Avstralija postane republika, je bil leta 1999. (Foto: PROFIMEDIA)

Ko je Buckinghamska palača napovedala kraljev obisk v Avstraliji, je Isaac Jeffrey iz gibanja dejal, da spoštujejo vlogo, ki jo je kraljeva družina doslej igrala v Avstraliji, vendar je “čas, da Avstralija za voditelja države izbere domačina, nekoga, ki lahko za državo dela polni delovni čas”. Kampanja je naklonjena kralju Karlu kot posamezniku, vendar nasprotujejo vlogi monarhije v Avstraliji, še piše BBC. Prav tako gibanje želi sporočiti kralju, da bodo ostali v Skupnosti narodov (Commonwealth) in da je zavzemanje za republiko njihova želja ter da ne gre za nasprotovanje kraljevi družini.

Obisk Avstralije bo kraljevo največje potovanje po diagnozi raka, ki so mu jo postavili v začetku leta. Pričakuje se, da bo med potovanjem prekinil svoje zdravljenje.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje