Bo opravičilo dovolj? Vrtna zabava maje podporo Johnsonu

Svet 13. Jan 202210:12 > 13:47 1 komentar
Boris Johnson
PROFIMEDIA

Potem ko je britanski premier Boris Johnson v parlamentu priznal, da se je spomladi 2020 udeležil vrtne zabave, za katero je bil prepričan, da je službene narave, so podporo britanskemu premierju odrekli tudi nekateri konservativni poslanci. Ob okrnjenem zaupanju v Johnsona in kritikah iz lastne stranke se tako postavlja vprašanje, ali je morebiti ogrožen njegov obstanek na položaju premierja.

Britanski premier Boris Johnson je včeraj v britanskem parlamentu obžaloval, da se je maja 2020, v času, ko so bili strogi ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19 še vedno v veljavi, udeležil vrtne zabave na Downing Streetu. Kot je povedal, se je dogodka, ki naj bi bil delovne narave, udeležil za dobrih 20 minut, s tem pa nikakor ni zadušil kritik na svoj račun. Njegovo obžalovanje in pojasnilo sta namreč sprožila kritične odzive ne le v britanski opoziciji, temveč tudi v njegovi konservativni stranki. V zraku je celo vprašanje, ali oziroma kako zelo se Johnsonu maje premierski stolček.

Medtem ko je Johnsona k odstopu zelo odločno pozval vodja Laburistične stranke Keir Starmer – “Zabave je konec, premier!” – so kritični glasovi vzniknili tudi iz ozadja Johnsonove stranke (oglasili so se t. i. backbencherji, manj izpostavljeni poslanci, ki niso člani vlade in v predstavniškem domu sedijo v zadnjih klopeh). Da bi premier Johnson moral odstopiti, so menili vodja škotskih torijcev Douglas Ross, pa William Wragg, Roger Gale ter članica vladnega kabineta nekdanje premierke Therese May Caroline Nokes, našteva britanski BBC.

“Obžalujem, da moram reči, da njegov položaj ni več sprejemljiv,” je Ross povedal za Sky News. Nokes pa je za ITV komentirala, da se je Johnson znašel v “nemogočem položaju”. Dodala je, da Johnson “bodisi odide zdaj bodisi čez tri leta, ko bodo splošne volitve”, ter menila, da premier stranki “škoduje”. Gale je medtem Johnsona v političnem smislu označil za “mrtveca, ki hodi”.

Preiskavo glede vrtne zabave na Downing Streetu vodi državna uslužbenka Sue Gray. Njene ugotovitve in zaključki bodo zbrani v poročilu, ki bo objavljeno v kratkem.

Na preizkušnji potrpljenje torijcev

Čeprav so člani Johnsonovega kabineta ministrov premierja bolj ali manj odločno podprli, je vseeno govor o morebitnem glasovanju o nezaupnici predsedniku britanske vlade. Da se lahko sproži postopek glasovanja o nezaupnici voditelju torijcev, mora pisno podporo temu postopku izraziti 54 od 360 konservativnih poslancev. Pisma morajo biti naslovljena na vodjo parlamentarne skupine Odbor 1922, ki jo sestavljajo t. i. backbencherji.

Boris Johnson
PROFIMEDIA

Koliko pisem podpore glasovanju o nezaupnici Johnsonu je vodja tega odbora Graham Brady doslej prejel, ni znano. Podatka namreč ne bo razkril, dokler ne bo prejel vsaj 54 pisem, navaja britanski Guardian in zapiše, da naj bi bilo do zdaj odposlanih približno 25 pisem.

Čeprav je Johnson z delnim opravičilom zaradi udeležbe na vrtni zabavi želel pridobiti nekaj časa, “postaja vedno bolj jasno, da je potrpljenja v njegovi stranki vse manj”, zapišeta Guardianova novinarja Heather Stewart in Aubrey Allegretti.

Johnsonov mandat je tako pred pomembno preizkušnjo dve leti po tem, ko je z obljubo, da bo izvedel brexit, sedanji britanski premier zagotovil največjo konservativno večino po Margaret Thatcher, spominja Reuters. Njegov ugled so omajale ne le sporne zabave med pandemijo covida-19, temveč tudi, denimo, draga prenova službenega stanovanja, v katerem britanski premier stanuje z družino.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje