V Baskiji prvič po 40 letih zmaga skrajno levim separatistom?

Svet 21. Apr 202408:14 0 komentarjev
Zaključni del kampanje EH Bildu v Bilbau
Zaključni del kampanje EH Bildu v Bilbau (Foto: PROFIMEDIA)

V španski Baskiji danes potekajo regionalne volitve, na katerih se glede na ankete po 40 letih vladanja zmernih Nacionalistov (PNV) zmaga obeta levim separatistom, združenim v skupini EH Bildu, ki v določeni meri izhajajo iz političnega krila teroristične skupine Eta.

Glede na eno od zadnjih anket, ki jo je objavil časnik El Pais, se Bildu obeta nekaj več kot 35 odstotkov glasov, le kak odstotek manj pa naj bi dobila PNV. Rahlo prednost levih separatistov napovedujejo tudi druge javnomnenjske raziskave, ki jih povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kljub temu, da bi tako EH Bildu zasedla okrog 30 sedežev – doslej jih je imela 21 –, nima dosti možnosti za oblikovanje vladajoče koalicije, PNV je sodelovanje z njo že izključila. Na tretjem mestu naj bi z okrog 13 odstotki glasovi pristala Baskovska socialistična stranka, ki je že doslej sodelovala v vladi s PNV.

Stranka je v predvolilni kampanji, v kateri se Eta ni veliko pojavljala, obljubljala razširitev avtonomije pokrajine in stavila na svoje izkušnje z vodenjem vlade. Kljub temu, da je baskovska družba v veliki meri nacionalistična – PNV in EH Bildu pobereta okrog 60 odstotkov volivcev –, samo neodvisnost Baskije trenutno podpira le 22 odstotkov prebivalcev.

Zaključni del kampanje EH Bildu v Bilbau
Zaključni del kampanje skupine EH Bildu v Bilbau (Foto: PROFIMEDIA)

Možnost zmage EH Bildu zlasti v preostalih delih Španije povzroča precej nemira, saj je stranka povezana z Batasuno, leta 2003 prepovedanim političnim krilom nekdanje Ete, ki je v štirih desetletjih boja za neodvisno Baskijo zakrivila smrt najmanj 853 ljudi. Svoj boj je uradno zaključila pred šestimi leti.

A zlasti mlajši volivci skupine, ki je koalicija več strank, danes ne povezujejo več s temnimi časi separatističnega nasilja, ki ga niti niso doživeli. Tudi sama se poskuša distancirati od Ete. Kot piše avstrijska tiskovna agencija APA, si še vedno prizadeva za odcepitev, obsoja pa nasilje kot sredstvo za dosego političnih ciljev.

V ospredje svoje politike trenutno postavlja zlasti socialne probleme, kot so brezposelnost, pomanjkanje stanovanj in izboljšanje zdravstvenega sistema, ter nastopa z mladimi, novimi obrazi, kar je na njeno stran glede na ankete pritegnilo številne volivce v starosti med 18 in 44 let, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez (Foto: PROFIMEDIA)

K okrepitvi podpore EH Bildu naj bi pripomoglo tudi stanje na levici – v nekdaj močni stranki Podemos je prišlo do razkola, z novo levo koalicijo Sumar pa se niso mogli zediniti o skupnem nastopu. Sedaj obema grozi, da bosta ostali izven parlamenta. Številni levo usmerjeni volivci bodo svoj glas raje dali EH Bildu.

Stranka je sicer lani v nacionalnem parlamentu v Madridu ponudila ključno podporo manjšinski vladi premierja Pedra Sancheza.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!