Bolsonaro naj bi skrivoma prodajal vladna darila in si izplačeval visoke zneske

Svet 09. Jul 202413:58 2 komentarja
Adriano Machado/REUTERS

Nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro je pridobil denar na račun prodaje nakita in drugih predmetov v vrednosti 1,22 milijona dolarjev, ki jih je njegova vlada prejela kot darila, razkriva v ponedeljek objavljeno poročilo policijske preiskave. Policija je v luči tega že prejšnji teden predlagala, da se Bolsonara obtoži pranja denarja.

Poročilo policijske preiskave na skoraj 500 straneh navaja, da so vladni uradniki “delovali na način, da so preusmerili več daril, ki jih je Jair Bolsonaro prejel od tujih vlad, v skupni vrednosti 1,22 milijona dolarjev”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uradniki so namreč darila skušali prodati v tujini “z namenom nezakonite obogatitve tedanjega predsednika”, denar pa so nato izplačali Bolsonaru “brez uporabe uradnega bančnega sistema”, še piše v poročilu, ki ga je brazilska zvezna policija predala vrhovnemu zveznemu sodišču.

Policijska preiskava se osredotoča predvsem na neprijavljen nakit, ki so ga cariniki zasegli oktobra 2021. Ta med drugim vključuje ure znamke Rolex in dragocene predmete švicarske znamke Chopard.

Tožilcem 15 dni časa, da se odločijo o obtožbi bolsonara

Policija je sicer že prejšnji teden predlagala, da se Bolsonara obtoži pranja denarja in drugih kaznivih dejanj v povezavi z neprijavljenim nakitom, ki jih je vlada prejela kot darila med letoma 2019 in 2022. Sodnik Alexandre de Moraes pa je tožilcem dal na voljo 15 dni, da se odločijo, ali bodo Bolsonara uradno obtožili.

Bolsonaro, ki že dlje časa trdi, da je tarča sodnega pregona pod vlado svojega levičarskega naslednika Luisa Inacia Lula da Silve, zanika očitke. Njegov odvetnik Paulo Cunha pa je v ponedeljek na omrežju X zapisal, da voditelji držav “nimajo neposrednega ali posrednega vpliva na to, kaj se zgodi z uradnimi darili”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje