Borcem iz Azovstala grozi smrtna kazen

Svet 30. Maj 202216:54 4 komentarji
Mariupol
Alexander Ermochenko/REUTERS

"Za takšna kazniva dejanja imamo v DNR najvišjo obliko kazni – smrtno kazen," je o ukrajinskih vojakih, ki so se predali ruskim silam v jeklarni Azovstal v Mariupolju dejal predstavnik proruskih separatistov.

Ukrajinske vojake, ki so se predali ruskim silam v jeklarni Azovstal v Mariupolju, bo morda doletela smrtna kazen, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes dejal predstavnik proruskih separatistov, pravosodni minister samooklicane separatistične ljudske republike Doneck (DNR) Jurij Sirovatko. “Sodišče bo sprejelo odločitev o njih,” je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti dejal Sirovatko. “Za takšna kazniva dejanja imamo v DNR najvišjo obliko kazni – smrtno kazen,” je dejal in dodal, da so vsi vojni ujetniki na ozemlju DNR, med njimi pa je približno 2300 vojakov iz Azovstala.

Na stotine ukrajinskih branilcev strateškega pristanišča Mariupolj na obali Azovskega morja se je ta mesec predalo, potem ko so se več tednov zadrževali v podzemnih predorih jeklarne Azovstal. Ukrajinska stran si prizadeva, da bi jih v prihodnosti zamenjali za ujete ruske vojake, Rusija pa je sporočila, da jim bo najprej sodila.

Mnogi od ukrajinskih borcev, ki so branili Mariupolj pred ruskimi silami, pripadajo ultranacionalističnemu bataljonu Azov, ki ga povezujejo s skrajno desnico. Rusija ga je v preteklosti večkrat obtožila vojnih zločinov, v Moskvi pa so navedbe o nacistih v Ukrajini uporabili kot enega od razlogov za invazijo na to državo.

Voditelja Francije in Nemčije, Emmanuel Macron in Olaf Scholz, sta v sobotnem telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom tega pozvala, naj izpusti ukrajinske borce iz Azovstala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje