Božično darilo, ki ga Evropa ni želela: zaradi močnega neurja že gorijo alarmi

Svet 20. Dec 202316:13 1 komentar
Nevihta Pia
Foto: Zajem zaslona/tradarska slika/Windy.com

Sever in zahod Evrope se pripravljata na silovito neurje, ki bo marsikomu pokvarilo začetek božično-novoletnih praznikov. Na Otoku bodo zvečer prižgali vremensko opozorilo, na Danskem zapirajo mostove in ceste, v Nemčiji pa se pripravljajo na celodnevno nevihto. Zaradi močnih orkanskih sunkov vetra, ki bo presegal sto kilometrov na uro, je pričakovati zamude na cesti in v javnem prometu ter zamude pri dostavi paketov.

V mnogih delih Združenega kraljestva, predvsem na Irskem in Škotskem, že gorijo oranžni alarmi zaradi nevihte Pia, katere močni orkanski sunki lahko v četrtek in petek ohromijo državo. Nevihta se pomika tudi proti Skandinaviji in Nemčiji.

Britanska meteorološka služba je za sredo zvečer izdala opozorilo zaradi vetra, ki naj bi dosegel hitrost okoli 115 kilometrov na uro. Oblasti opozarjajo, da lahko nevihta povzroči zamude na cesti in v javnem prometu, vpliva pa da lahko tudi na letalske in ladijske prevoznike. Dobava elektrike je lahko občasno motena, piše britanski Mirror.

Na podobne razmere se pripravljajo tudi na Danskem, kjer je državna meteorološka služba zaradi nevihte že izdala opozorilo. Zapirajo se mostovi in nekatere ceste, odpovedali so trajekte, poroča danski The Local.

Nevihta Pia na Danskem
Na Danskem postavljajo protipoplavne vreče (Foto: PROFIMEDIA)

V Nemčiji, kjer so Pio preimenovali v Zoltana, se pripravljajo na “24-urno nevihto”, pišejo nemški mediji.

Zaradi napovedanega neurja so možne motnje v letalskem in železniškem prometu, prav tako se lahko zamakne dostava paketov. “Kdor lahko, naj odpotuje pred nevihto,” so navedbe nemške meteorološke službe povzeli pri focus.de.

Najhujše razmere v Nemčiji pričakujejo v noči s četrtka na petek, ko bodo nevihte zajele vso državo. Neurje Zoltan bodo poleg močnih vetrov spremljali nalivi s sodro, v višjih legah bo padal sneg. Hitrost vetra bo v višinskih legah presegla 140 kilometrov na uro.

V petek se bo vremensko dogajanje nekoliko umirilo, do popoldneva pa bo Zoltan večinoma minil, piše focus.de.

Zoltan se razvija zelo hitro, zato ga uvrščamo med t. i. ciklogeneze oziroma meteorološke “bombe”, piše dnevnik.hr. To je nevihta, katere zračni tlak v jedru v 24 urah drastično pade, zaradi česar se nevihta eksplozivno poglobi. Ciklogeneza je za več kot dvakrat intenzivnejša od običajne nevihte.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje