Britanske konservativce in vlado bo vodila Liz Truss

Svet 05. Sep 202213:43 0 komentarjev
Liz Truss
Hannah McKay/REUTERS

Iz britanske vladajoče konservativne stranke so sporočili, da bo na čelu stranke (in britanske vlade) Borisa Johnsona nasledila dosedanja zunanja ministrica Liz Truss. Njena zmaga je bila pričakovana, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je prihodnjo britansko premierko že pozvala k spoštovanju dogovorov med Veliko Britanijo in Evropsko unijo.

Britanski konservativci so objavili izid glasovanja o nasledniku Borisa Johnsona na čelu stranke. Za položaj sta se potegovala dosedanja zunanja ministrica Liz Truss in nekdanji finančni minister Rishi Sunak, skladno z napovedmi pa je na tekmi za vodenje stranke slavila Truss. Zbrala je 81.326 glasov konservativcev, Sunak pa 60.399.

Nova voditeljica konservativcev bo prevzela tudi vodenje vlade. “Kampanjo sem vodila kot konservativka in vladala bom kot konservativka,” je v govoru po razglasitvi rezultatov napovedala Truss. Svojega predhodnika, strankarskega kolega Borisa Johnsona, je opisala kot vodjo, ki se je med drugim “uprl [ruskemu predsedniku] Vladimirju Putinu“, izpostavila je tudi njegovo vodenje v času pandemije covida-19 in dejala, da je “izpeljal brexit”.

Johnson je po številnih aferah z mesta šefa konservativcev odstopil julija. V stranki je sledilo glasovanje o nasledniku oziroma naslednici, najprej so poslanci izbor osmih kandidatov zožili na dva, o katerih se je nato od začetka avgusta po pošti izrekalo okoli 200.000 članov britanske vladajoče stranke.

Pred Truss zahtevna naloga

Liz Truss je med kampanjo v ospredje postavila znižanje davkov. 47-letna političarka je obljubila, da bo hitro naslovila krizni porast življenjskih stroškov. Napovedala je, da bo načrt, kako pristopiti k reševanju problema vse višjih položnic za energetiko in zagotovitvi zalog goriva, predstavila v prihodnjih dneh. Podrobnosti, kako se namerava tega lotiti, niso znane.

Na Downing Street 10 se bo vselila kot tretja ženska v britanski zgodovini. Bo četrta premierka, ki bo Veliko Britanijo vodila po volitvah leta 2015.

Johnson bo s položaja premierja predvidoma odstopil v torek, kraljica Elizabeta II. pa bo nato na čelo vlade imenovala novo vodjo konservativcev. Truss bo 15. premierka, ki jo bo imenovala v svoji 70-letni vladavini. Običajno se to zgodi v Buckinghamski palači, tokrat pa bosta morala Johnson in njegova naslednica na Škotsko. 96-letna monarhinja je namreč v dvorcu Balmoral in ker ima v zadnjem času težave z zdravjem, so se odločili, da ji prihranijo pot v London.

Kdo je Liz Truss?

Mary Elizabeth Truss je bila rojena 26. julija 1975 v levo usmerjeni družini univerzitetnega profesorja matematike in medicinske sestre. Njena mati je sodelovala v gibanju za jedrsko razorožitev, ki je močno nasprotovalo politiki tedanje premierke Margaret Thatcher. Obiskovala je državno šolo v Leedsu, ki jo je kasneje označila za slabo, kar so ji v šoli zamerili, nato je na univerzi Oxford študirala politične vede, filozofijo in ekonomijo.

Politično kariero je začela pri liberalnih demokratih, ko je med drugim podpirala odpravo monarhije, a se je kmalu pridružila konservativcem.

Liz Truss
Ian Forsyth/REUTERS

Več poskusov, da bi bila izvoljena v parlament, ji je spodletelo, dokler ji ni konservativna stranka omogočila kandidature v tradicionalno konservativnem okrožju na vzhodu Anglije. Ko je prišlo na dan, da je imela nekaj let prej zunajzakonsko razmerje s torijskim poslancem, je bila sicer deležna pritiskov, naj se kandidaturi odpove, a je vztrajala in bila izvoljena, poroča BBC.

Od leta 2012 je bila državna sekretarka v več ministrstvih. Leta 2019 jo je premier Johnson, ki ga je podpirala v boju za premierski položaj, imenoval za ministrico za zunanjo trgovino, dve leti kasneje je stopila na čelo zunanjega ministrstva. Na referendumu je glasovala proti izstopu Združenega kraljestva iz EU. V časopisnem članku je pred glasovanjem zapisala, da bo brexit trojna tragedija, prinesel bo več pravil, obrazcev in zamud pri trgovanju z EU. Kasneje je stališče spremenil.

Klic po enotnosti v stranki

Odhajajoči premier Johnson je sporočil, da se mora stranka 100-odstotno poenotiti za Liz Truss. Dodal je, da ima njegova naslednica dober načrt za spopadanje z draginjo.

Tudi njen protikandidat za vodenje stranke Sunak je po porazu pozval k enotnosti. Na Twitterju je zapisal, da so konservativci ena družina, ki mora stati za novo vodjo.

Novi vodji vladajoče stranke je čestital tudi vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer, ob tem pa opozoril, da so vse, kar torijci lahko pokažejo po 12 letih vodenja države, “nizke plače, visoke cene ter kriza zaradi življenjskih stroškov”.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prihodnjo britansko premierko že pozvala k spoštovanju dogovorov med Veliko Britanijo in EU. Prvi ji je sicer čestital nemški kancler Olaf Scholz in se zavzel za tesno sodelovanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!