Britanski atletski zvezdnik razkril, da je bil žrtev trgovine z ljudmi

Svet 12. Jul 202208:13 > 11:33 0 komentarjev
Mo Farah
Hannah McKay/Pool/File Photo/REUTERS

Pot Moja Faraha do atletskih stez in zvezdniškega statusa je bila dolga in zapletena. V Veliko Britanijo je kot otrok prišel nezakonito, nato pa je bil prisiljen delati kot služabnik, je razkril v dokumentarnem filmu.

Danes 39-letni Mo Farah se lahko pohvali s številnimi uspehi, tudi olimpijsko zlato medaljo na 5.000 in 10.000 metrov. Preden se je izkazal na atletskih stezah, je moral prestati številne preizkušnje. Kot je povedal za BBC, so mu ime Mo Farah dodelili ljudje, ki so ga nezakonito pripeljali v Veliko Britanijo. Njegovo pravo ime je sicer Hussein Abdi Kahin, v Veliko Britanijo pa ga je pri devetih letih pripeljala ženska, ki je pred tem nikoli ni srečal. Ko je prišel na Otok, je moral paziti otroke iz drugih družin.

“Več let sem živel v zanikanju,” je dejal Farah. Pred tem je trdil, da je v državo prišel skupaj s starši kot begunec iz Somalije. Toda v dokumentarnem filmu na BBC je razkril, da njegovi starši nikoli niso bili v Veliki Britaniji in da njegova mama ter brata živijo na družinski kmetiji v Somalilandu.

Oče umrl v državljanski vojni

Njegovega očeta so ubili v somalijski državljanski vojni. Farah je bil star osem ali devet let, ko so ga odpeljali k družini v Džibuti, nato pa je v Veliko Britanijo potoval z žensko, s katero ni bil v sorodu. Dejala mu je, da ga bo odpeljala v Evropo k sorodnikom, nad idejo pa je bil navdušen. Pred odhodom na letalo mu je dejala, naj pove, da mu je ime Mohamed, s seboj pa je že imela ponarejene dokumente z novim imenom in priimkom.

Ko sta pripotovala v Veliko Britanijo, ga je ženska odpeljala v svoje stanovanje v zahodnem delu Londona, nato pa je vzela list, na katerem so bili napisani kontaktni podatki sorodnikov, in ga pred Farahom vrgla v smeti.

“Takrat sem vedel, da sem v težavah,” se je dogodkov iz otroštva spominjal Farah. Nato je moral nekaj let opravljati gospodinjska dela in skrbeti za otroke, da je dobil hrano. Ženska, ki ga je pripeljala v državo, mu je zagrozila, da mora ostati tiho, če želi še kdaj videti družino.

“Pogosto sem se zaklenil v kopalnico in jokal,” je dodal Farah, ki na začetku ni obiskoval šole. Vanjo so ga vpisali šele pri 12 letih. Njegova vzgojiteljica je za BBC povedala, da je bil Farah ob prvem obisku šole neurejen, zelo malo je govoril angleško in je bil “čustveno in kulturno odtujen otrok”.

Mo Farah
PROFIMEDIA

Lahko bi izgubil državljanstvo, a je to malo verjetno

Edini jezik, za katerega se je zdelo, da ga mladi Farah razume, je bil šport, se spominja njegov učitelj športne vzgoje Alan Watkinson, ki mu je nato pomagal, da se je rešil iz primeža družine, pri kateri je moral delati.

Farah je učitelju zaupal svojo pravo identiteto in kako se je znašel v Veliki Britaniji, Watkinson pa mu je nato prek socialne službe pomagal, da so ga premestili k drugi somalijski družini. “Počutil sem se, kot da je z mojih ramen padlo ogromno breme. Takrat sem začel postajati pravi Mo Farah,” je dodal 39-letnik, ki je nato začel blesteti na atletskih stezah. Zaradi svojih dosežkov je v Veliki Britaniji dobil naziv sir.

V dokumentarnem filmu je odvetnik Alan Briddock razložil, da bi lahko Velika Britanija Farahu odvzela državljanstvo, saj je bilo pridobljeno z goljufijo oziroma lažnim predstavljanjem, vendar je za to zelo majhna verjetnost. “Kar se vam je zgodilo, je definicija trgovine z ljudmi v izkoriščevalske namene,” je dodal Briddock.

Farah se je za nastop v dokumentarnem filmu odločil, ker je želel, da se sliši njegova zgodba in da odpre debato o trgovini z ljudmi. “Nisem se zavedal, koliko ljudi je žrtev trgovine z ljudmi in so doživeli popolnoma enako kot jaz. Kar me je resnično rešilo, je to, da sem lahko tekel,” je razložil Farah.

Bogata zbirka kolajn

Mo Farah je v svoji karieri dosegel številne odmevne zmage in uspehe. Na olimpijskih igrah je bil v letih 2016 in 2012 zlat tako na 5.000 kot tudi 10.000 metrov.

Na svetovnih prvenstvih je bil trikrat zlat (2013, 2015 in 2017), enkrat srebrn (2011) na 10.000 metrov, identično bero pa ima tudi na enkrat krajši razdalji. Zlat je bil v letih 2011, 2013 in 2015, srebrn pa leta 2017.

Na evropskih prvenstvih na prostem je bil dvakrat prvak na 10.000 metrov (2010 in 2014), kar trikrat pa na 5.000 metrov (2010, 2012 in 2014). V tej disciplini se lahko pohvali še s srebrom z evropskega prvenstva 2006.

Dve zlati medalji je prinesel tudi z dvoranskih evropskih prvenstev 2009 in 2011 v teku na 3.000 metrov, kopico medalj pa je pobral tudi na evropskih prvenstvih v krosu. V letih 2006 in 2009 je bil zlat, leta 2009 pa srebrn.

V zadnjih letih se je Farah osredotočil na maratonske preizkušnje in imel številne težave s poškodbami, lani junija na izbirni tekmi v Manchestru pa je dokončno pokopal svoje sanje o četrtem nastopu na poletnih olimpijskih igrah. Enega največjih porazov je doživel v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, v katerih ga je premagal Ellis Cross. Prav tako se mu ni uspelo uvrstiti na lanske olimpijske igre.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!