Britanski laburisti vnovič v primežu očitkov antisemitizma

Svet 14. Feb 202419:26 0 komentarjev
Vodja laburistov Keir Starmer
Vodja laburistov Keir Starmer (Foto: PROFIMEDIA)

Britanski laburisti so se v zadnjih dneh znova primorani otepati obtožb antisemitizma, ki so stranko preganjale že v preteklosti. Prah so dvignile do Izraela kritične izjave dveh volilnih kandidatov, od katerih se je stranka, ki se ji letos na parlamentarnih volitvah po več letih nasmiha zmaga, že poslovila in obenem napovedala odločno ukrepanje.

Laburisti so v torek s položaja razrešili svojega nekdanjega poslanca Grahama Jonesa, ki je bil kandidat stranke tudi na letošnjih volitvah, potem ko je na dan prišel posnetek regionalnega srečanja stranke z njegovimi spornimi izjavami. Med drugim je predlagal, da bi Britance, ki se pridružijo izraelski vojski, morali zapreti.

Le dan prej je stranka odrekla podporo še enemu svojemu kandidatu, Azharju Aliju, ki bi se moral konec meseca potegovati za poslanski stolček na nadomestnih volitvah v Rochdalu na severozahodu Anglije. Na istem sestanku, na katerem je bil tudi Jones, je Ali glede na posnetek med drugim menil, da je Izrael namerno dovolil napad Hamasa, da bi lahko utemeljil agresijo nad Gazo.

Stranka mu je sprva po opravičilu stala ob strani, ko so prišli na dan še drugi njegovi komentarji, pa si je premislila. Na istem posnetku je denimo krivil “ljudi v medijih iz določenih judovskih četrti” za lanskoletni suspenz še enega laburističnega poslanca zaradi izjav o Izraelu.

Keir Starmer
Keir Starmer (Foto: PROFIMEDIA)

Laburisti so svoje ukrepanje utemeljili z odločenostjo zagotoviti, da njihovi kandidati in poslanci dosegajo najvišje možne standarde. Zavračajo tudi obtožbe nekaterih, med drugim konservativnega premierja Rishija Sunaka, da jim ni uspelo uveljaviti sprememb v svojih vrstah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ko rečem, da so se laburisti pod mojim vodstvom spremenili, mislim resno,” je v torek dejal vodja stranke Keir Starmer, ki je ob prevzemu vodenja stranke pred nekaj manj kot štirimi leti boj proti antisemitizmu v lastnih vrstah naznanil kot eno ključnih nalog.

Nad stranko so se namreč tovrstne obtožbe zgrinjale zlasti v obdobju med letoma 2015 in 2020, ko jo je vodil Jeremy Corbyn. Nacionalna komisija za človekove pravice je leta 2020 odkrila veliko nepravilnosti pri obravnavanju s tem povezanih pritožb znotraj stranke. V obdobju, ko je kritika Izraela prehajala v antisemitizem, je stranko zapustilo veliko judovskih članov in poslancev, še piše AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!