Britanski parlament je sprejel sporen zakon za odvračanje prebežnikov

Svet 18. Jul 202316:27 1 komentar
Čoln s prebežniki na poti proti Veliki Britaniji
Foto: PROFIMEDIA

Britanski parlament je sprejel sporen zakon, po katerem bodo lahko oblasti med drugim onemogočile prošnje za azil tistim, ki bi na Otok prišli po nezakoniti poti, prebežnike pa nastanile na plovilih v pristaniščih

Britanski parlament je sprejel sporen zakon za odvračanje prebežnikov, po katerem bodo lahko oblasti med drugim onemogočile prošnje za azil tistim, ki bi na Otok prišli po nezakoniti poti, prebežnike pa nastanile na plovilih v pristaniščih.

Vlada je v parlamentu strla odpor proti zakonu, ki je po mnenju ZN v nasprotju z mednarodnim pravom.

Predlog zakona, ki ga je britanski parlament sprejel na nočni seji, mora zdaj podpisati kralj Karel III., kar pa je zgolj formalnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zavrnitev azila in deportacija v tretje države

V skladu z zakonom bodo oblasti onemogočile prebežnikom, ki bi v državo prišli prek Rokavskega preliva ali drugih poteh, ki so po oceni vlade v Londonu nezakonite, da zaprosijo za azil. Nato jih bodo lahko deportirale v tretje države, denimo v Ruando.

Zakon predvideva tudi nastanitev prebežnikov na plovilih, kjer so stroški nižji kot v nastanitvah na kopnem. Eno takšnih plovil, barka brez motorja Bibby Stockholm, je danes prispela v pristanišče Portland v grofiji Dorset. Nanjo naj bi še ta mesec nastanili okoli 500 prosilcev za azil, je po navedbah britanskega BBC sporočil Downing Street.

Načrt v nasprotju z mednarodnim pravom

Združeni narodi so sicer danes znova opozorili, da je načrt britanske vlade v nasprotju z mednarodnim pravom in bi lahko vplival na mednarodni sistem zaščite beguncev. Po besedah visokega komisarja ZN za begunce Filippa Grandija predlog zakona spodkopava pravni okvir, ki je zaščitil veliko ljudi.

“Ta predlog zakona predstavlja zaskrbljujoč precedens za odpravo obveznosti v zvezi z azilom, ki bi mu lahko sledile tudi druge države, vključno z evropskimi, kar bi lahko imelo negativen učinek na celoten mednarodni sistem zaščite beguncev in človekovih pravic,” pa je dejal visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk.

Leta 2022 je v Veliko Britanijo v majhnih čolnih prispelo več kot 45.000 prebežnikov, kar je več kot kadarkoli prej. Britanski premier Rishi Sunak, ki je obljubil, da bo “ustavil čolne”, pri omenjenem načrtu vztraja kljub temu, da ga je prizivno sodišče v Londonu nedavno označilo za nezakonitega.

Sodba se je sicer nanašala na deportacije prebežnikov v Ruando, ki po mnenju sodišča ni varna tretja država. Sunakova vlada je napovedala pritožbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje