Britanskim brezdomcem grozi prepoved spanja v šotorih

Svet 05. Nov 202306:00
Spanje na prostem v šotoru Velika Britanija
Foto: PROFIMEDIA

Brezdomcem v britanskih mestih grozi prepoved uporabe šotorov, v katere se pozimi zatečejo pred snegom, mrazom in vetrom.

Britanska notranja ministrica Suella Braverman želi britanskim brezdomcem prepovedati uporabo šotorov, saj meni, da je mnogo tistih, ki šotore uporabljajo, “od drugod” ter da za preživljanje noči v šotorih pravzaprav ni potrebe – brezdomci naj bi po njenem mnenju imeli na voljo dovolj drugih alternativ, poroča Sky News.

Posvarila je, da bo Združeno kraljestvo, če ne bodo ukrepali, sledilo stopinjam San Francisca in Los Angelesa, kjer so “šibke politike na tem področju vodile v razmah kriminala, drog in nereda”.

Kot piše Sky News, bi bili najbolj na udaru šotori, ki povzročajo nevšečnosti, torej denimo onemogočajo dostop do vhodov trgovin.

Dobrodelne organizacije, ki brezdomnim podarjajo šotore, bi doletela globa.

“Britanci so sočutni. Vedno bomo podpirali tiste, ki so zares brez doma. Ampak ne moremo dovoliti, da naše ulice zasede množica šotorov, v katerih so ljudje iz tujine, ki na ulicah živijo po lastni izbiri,” je na družbenem omrežju X zapisala ministrica.

Nadaljevala je, da nihče v državi ne bi smel živeti na šotoru na ulici in da za brezdomce obstajajo druge možnosti. Vlada se v sodelovanju z lokalnimi oblastmi trudi okrepiti podporo brezdomcem, kar vključuje tudi zdravljenje za tiste z odvisnostjo od drog in alkohola, je dodala.

“Kar pa želim končati, in kar si večina želi, da se konča, so nevšečnosti in neugodje, ki ju povzročajo ljudje s postavljanjem šotorov na javnih površinah, prav tako pa agresivno beračenje, kraja, jemanje drog, smetenje in uničevanje v naših skupnostih,” je še zapisala Braverman.

Spanje na prostem v šotoru Velika Britanija
Foto: PROFIMEDIA

Besede notranje ministrice so po poročanju Sky News že naletele na ostre očitke. “Britanska javnost zbira na milijone funtov za brezdomce in odziv vlade je, da poskuša kriminalizirati dobrodelne organizacije, ki jim poskušajo pomagati,” je dejal poslanec iz vrst liberalcev Alistair Carmichael. Po njegovem mnenju ta ukrep ne bo nikakor preprečil, da bi ljudje spali na ulicah, temveč nasprotno, s hudimi vremenskimi razmerami se bodo morali spopasti brez zavetja in še bolj ranljivi.

Britanska vlada je lani sicer obljubila, da bo v naslednjih treh letih več kot 2 milijardi funtov sredstev namenila temu, da bo brezdomce spravila z ulic. A dogaja se nasprotno: po zadnjih objavljenih podatkih se je v primerjavi z lanskim letom spanje brezdomcev na prostem povečalo za 26 odstotkov. Po poročanju britanskih medijev uradno na prostem spi okoli tri tisoč ljudi, a naj bi bila ta številka po ocenah humanitarnih organizacij, ki pomagajo brezdomcem, nekajkrat višja.