“Če Moskvi ne damo prostora za nesporazum, nobena članica Nata ni ogrožena”

Svet 07. Jun 202420:35 3 komentarji
jens stoltenberg
Jens Stoltenberg in Micael Bydén, poveljnik švedske vojske, 7. junij 2024 (Foto: Profimedia)

Nobena od držav članic Nata trenutno ni vojaško ogrožena, je med današnjim obiskom na Švedskem izjavil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je med današnjim obiskom na Švedskem dejal, da trenutno nobena od držav članic zavezništva ni vojaško ogrožena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kremlju so minuli teden Zahod obtožili, da z dovoljenjem glede uporabe ameriškega orožja za napade na cilje v Rusiji vstopa v “nov krog stopnjevanja napetosti”.

“Dokler ne damo prostora nesporazumom ali napačnim ocenam v Moskvi ali drugih prestolnicah v državah, ki bi nas lahko potencialno napadle, ni vojaške grožnje državam Nata,” je med obiskom v najnovejši članici zavezništva dejal Stoltenberg.

Na vprašanje, ali namerava Rusija v prihodnosti preizkusiti zavezanost članic Nata 5. členu severnoatlantske pogodbe, ki predvideva kolektivno obrambo vsake napadene članice, je prvi mož zveze odvrnil, da trenutno ne verjamejo, da se bo to zgodilo. Ponovil je, da trenutno nobena zaveznica ni neposredno vojaško ogrožena.

Švedski premier Ulf Kristersson je medtem na skupni novinarski konferenci napovedal, da se bodo švedske zračne sile pridružile Natovim silam pri varovanju zračnega prostora zavezništva. Švedska bojna letala gripen naj bi patruljirala predvsem po zračnem prostoru baltskih držav.

“Švedska je bila že od prvega dne odločena, da bo aktivna članica Nata, zdaj pa se pot lahko zares začne,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal vodja vlade v Stockholmu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje