Čebelarji pozvali k bojkotu nakupa ponarejenih medenih izdelkov

Svet 02. Avg 202414:39 4 komentarji
Foto: Bor Slana/ BOBO

Evropski čebelarji so potrošnike in proizvajalce hrane pozvali, naj ne kupujejo ponarejenega medu in čebeljih pridelkov.

Evropski čebelarji pozivajo potrošnike, naj kupujejo lokalne čebelje pridelke.

Hkrati so vse pozvali, naj podprejo čebelarstvo in kmetijstvo z nakupom lokalnih čebeljih pridelkov, so danes sporočili iz slovenske in evropske čebelarske zveze.

Med ostaja eno najpogosteje ponarejenih živil. Po podatkih Evropske komisije je skoraj polovica čebeljih pridelkov na trgu ponarejenih, večina je uvožena iz držav zunaj Evrope. Ker ti predstavljajo nelojalno konkurenco, je ogroženo celotno evropsko čebelarstvo, so zapisali.

“Propad čebelarjev pomeni propad čebel in posledično konec opraševalne službe čebel, ki je predpogoj za pridelavo hrane v Evropi. Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja čebel,” so poudarili v Evropski čebelarski zvezi, ki združuje skoraj 300.000 čebelarjev iz 19 evropskih držav.

Ta je k umiku ponarejenih pridelkov in zaščiti čebelarjev, kmetov in čebel pozvala tudi novo Evropsko komisijo, poslance, komisarje in druge odločevalce tako v EU kot v posameznih državah EU. V zvezi se bodo o tem skušali dogovoriti z odločevali, so napovedali in dodali, da verjamejo v ustrezno rešitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje