Čečenski voditelj Kadirov Rusijo poziva k uporabi jedrskega orožja

Svet 01. Okt 202220:13 13 komentarjev
Razman Kadirov
PROFIMEDIA

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je danes sporočil, da bi Rusija morala po umiku iz Limana sprejeti bolj drastične ukrepe, vključno z razglasitvijo vojnega stanja na mejnih območjih in uporabo jedrskega orožja z manjšo močjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čečenski voditelj Razman Kadirov je danes sporočil, da bi Rusija po umiku iz Limana razglasiti vojno stanje na mejnih območjih in uporabiti jedrsko orožje z manjšo močjo, v objavi na Telegramu pa kritiziral ruskega vojaškega poveljnika Aleksandra Lapina in ga neposredno obtožil za padec Limana v ukrajinske roke.

Kot smo poročali, so ukrajinske sile dosegle Liman v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine in obkolile več tisoč ruskih vojakov. Osvojitev Limana bi bila za ukrajinske sile, ki sicer v zadnjem času dosegajo uspehe v protiofenzivi na (severo)vzhodu države, še en uspeh, hkrati pa precejšen udarec za Rusijo. Sploh zato, ker je ruski predsednik Vladimir Putin ravno včeraj podpisal dokumentacijo o priključitvi območij štirih ukrajinskih regij (Luganska, Donecka, Zaporožja in Hersona) k Rusiji. Ta je kasneje potrdila umik iz obleganega Limana.

Še pred formalno priključitvijo omenjenih regij so ruske oblasti svarile, da bo na teh ozemljih “prišlo do korenitih sprememb z vidika mednarodnega prava in ukrepov, sprejetih za zagotavljanje varnosti,” kot je na torkovi novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, pri čemer se je skliceval na večkrat ponovljene grožnje Moskve, da bo za obrambo svojega ozemlja uporabila tudi jedrsko orožje.

Ker se Liman nahaja na severu doneške regije, bi Kremelj lahko napade na to območje obravnaval tudi kot napad na Rusijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje