Charles Michel pozval k začasni izključitvi Rusije iz Varnostnega sveta ZN

Svet 23. Sep 202220:47 4 komentarji
Charles Michel
Caitlin Ochs/REUTERS

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v govoru v Generalni skupščini Združenih narodov pozval k začasni izključitvi Rusije iz Varnostnega sveta ZN. Prav tako je dejal, da bi morala biti uporaba pravice do veta izjema in se zavzel za njeno reformo.

“Ko stalna članica Varnostnega sveta sproži neizzvano in neupravičeno vojno, ki jo je obsodila Generalna skupščina, bi morala biti po mojem mnenju nemudoma začasno izključena iz Varnostnega sveta,” je predsednik Evropskega sveta Charles Michel povedal v govoru, pri čemer je mislil na rusko invazijo na Ukrajino.

“Uporaba pravice do veta bi morala biti izjema, vendar je postala, kot smo videli, pravilo. Reforma je potrebna in nujna,” je še dodal. Ukinitev ruske pravice do veta za čas trajanja invazije, je sicer večkrat zahteval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Pravico do veta ima vseh pet stalnih članic Varnostnega sveta ZN. Te so Kitajska, ZDA, Francija, Velika Britanija in Rusija. Varnostni svet je najmočnejši organ ZN, saj so njegove resolucije za države članice zavezujoče. V skladu z Ustanovno listino ZN pa je tudi primarno odgovoren za vzdrževanje mednarodnega miru in varnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje