Voditelji EU bi zaprli zračni prostor za beloruska letala

Svet 24. Maj 202119:58 > 23:19 0 komentarjev
Odzivi po pristanku letala
Andrius Sytas/REUTERS

Voditelji članic EU so pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Prav tako so pozvali letalske družbe v EU, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo, in se zavzeli za takojšnjo izpustitev beloruskega novinarja Romana Protaseviča.

Voditelji so na vrhu pozno zvečer med drugim pozvali k sprejetju potrebnih ukrepov za uvedbo prepovedi preletov zračnega prostora Evropske unije za beloruske letalske družbe in za preprečitev dostopa do letališč v uniji, piše v sklepih, ki so jih sprejeli ob koncu razprave o Belorusiji. Podrobnosti naj bi v prihodnjih dneh dorekli na ministrski ravni.

Napovedali so tudi razširitev seznama posameznikov in pravnih oseb v Belorusiji, ki bi jih lahko doletele sankcije. Poleg tega naj bi pripravili dodatne ciljne gospodarske sankcije proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki naj jih visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in Evropska komisija predstavita čim prej, so še pozvali.

Pozvali k takojšnji izpustitvi Protaseviča in njegove partnerke

Vrh je tudi ostro obsodil nedeljsko preusmeritev letala družbe Ryanair v Minsk ter aretacijo Protaseviča in njegove partnerke Sofie Sapega. Pozvali so k njuni takojšnji izpustitvi. Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO) pa so pozvali, naj nemudoma razišče dogodek.

Telefone so morali oddati

Zaradi občutljivosti teme so voditelji članic EU morali pred začetkom razprave o Belorusiji in Rusiji oddati svoje prenosne telefone. “Da bi zagotovili zaupnost razprave o Belorusiji in Rusiji, je predsednik Evropskega sveta Charles Michel zaprosil, da bi pogovori potekali brez elektronskih naprav,” je ob začetku srečanja na Twitterju sporočil Michelov govorec Barend Leyts.

Belorusija se je znašla na dnevnem redu delovne večerje voditeljev sedemindvajseterice po tem, ko so beloruske oblasti v nedeljo letalo irske nizkocenovne družbe Ryanair, ki je na poti iz Grčije v Litvo letelo nad Belorusijo, prisilile, da je pristalo v Minsku.

“Mednarodni škandal”

Že pred začetkom dvodnevnega izrednega zasedanja voditeljev EU je več evropskih voditeljev ostro obsodilo dogajanje. “Kar se je zgodilo včeraj, je mednarodni škandal,” je ob prihodu na izredni vrh EU dejal Michel. Življenja evropskih civilistov so bila ogrožena. “To je grožnja mednarodni varnosti in civilnemu letalstvu,” je glede dogodka še dejal predsednik Evropskega sveta in dodal, da je potreben odločen odziv EU.

Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen gre za “skrajno nesprejemljivo ugrabitev Ryanairovega letala”. Ob tem je napovedala “zelo močan odgovor”.

Merkel: Vse druge razlage so povsem neverodostojne

Nemška kanclerka Angela Merkel je bila kritična od ravnanja beloruskih oblasti, ki da je “brez primere”. Po njenih besedah je šlo za “prisilen pristanek” letala, in vse druge razlage glede pristanka Ryanairovega letala v Belorusiji so “povsem neverodostojne”.

Pozvala je k takojšnji izpustitvi Protaseviča in njegove partnerke. Zavzela se je tudi za mednarodno preiskavo dogodka.

“Naš odgovor mora biti močan”

K takojšnji mednarodni preiskavi dogodka in izpustitvi vseh pridržanih je pozval tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. “Naš odgovor mora biti močan, takojšen in enoten. Evropska unija mora ukrepati brez obotavljanja in kaznovati odgovorne”, je dejal v svojem govoru ob začetku zasedanja.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je dogodek primerjal z dejanjem državnega terorizma proti evropski skupnosti. “Čas govorjenja in izjav je mimo, potrebujemo jasna dejanja, da bi spremenili način obnašanja tega zelo nevarnega režima,” je bil oster.

Roman Protasevič
Reuters

Med možnimi ukrepi je omenil zaprtje evropskega zračnega prostora za beloruske letalske družbe, razglasitev beloruskega zračnega prostora kot nevarnega za civilno letalstvo in razširitev sankcij proti režimu predsednika Aleksandra Lukašenka.

Slovenski premier Janez Janša ob prihodu na vrh EU ni dajal izjav. Je pa že pred tem obsodil incident in podprl nove sankcije. Kot je zapisal med drugim na Twitterju, morajo sankcije vključevati vse, kar Lukašenkov režim uporablja za svojo legitimacijo, vključno s športnimi dogodki. Zraven je objavil tudi fotografijo rokovanja Lukašenka s predsednikom evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandrom Čeferinom.

EU, več članic unije in ZDA so ostro obsodile nedeljski incident. Med drugim so pozvali k izpustitvi Protaseviča in k ukrepom proti beloruskemu režimu. EU je tudi poklicala na pogovor beloruskega veleposlanika pri EU.

EU je zaradi nasilnega zatrtja protestov in represije nad prebivalstvom nazadnje lani decembra sprejela nov, že tretji krog sankcij proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Sankcije vključujejo prepoved potovanj v unijo in zamrznitev premoženja. Na seznamu je več kot 80 posameznikov, tudi Lukašenko, ter več podjetij in institucij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!