Čile dobil predsednika hrvaških korenin: zmagal je levičar Boric

Svet 20. Dec 202106:56 > 09:24 0 komentarjev
Čilski predsednik Gabriel Boric
REUTERS/Rodrigo Garrido

V Čilu je v nedeljo potekal drugi krog predsedniških volitev. Pomerila sta se levičarski politik Gabriel Boric hrvaških korenin in skrajno desni kandidat Jose Antonio Kast. Kast je priznal poraz, potem ko je po 99 odstotkih preštetih glasov Boric prejel 56, Kast pa 44 odstotkov.

Prvi krog predsedniških volitev je potekal 21. novembra. Jose Antonio Kast je prejel približno 28 odstotkov glasov, Gabriel Boric približno 26 odstotkov. Volilna udeležba je bila okoli 47 odstotkov.

V drugem krogu pa je zmagal Boric, politik hrvaških korenin, ki je po 99 odstotkih preštetih glasov v nedeljo zvečer imel 56-odstotno podporo volivk in volivcev. Njegov tekmec ga je že poklical in mu čestital za zmago, odhajajoči predsednik, konservativni Sebastian Pinera, pa mu je v televizijskem prenosu ponudil vso podporo pri tranziciji, ki bo trajala tri mesece.

35-letni Boric, ki je bil eden od vodij množičnih protivladnih protestov leta 2019, se je za predsedniški položaj potegoval kot kandidat levega volilnega zavezništva Apruebo Dignidad (Podpiram dostojanstvo), ki želi zvišati davke in povečati socialne izdatke. To zavezništvo vključuje tudi komunistično stranko, kar skrbi številne v Čilu, kjer je globoko zakoreninjen strah pred socialističnimi politikami, ki jih krivijo za propad Venezuele.

Njegov glavni tekmec je bil 55-letni pravnik nemških korenin Jose Antonio Kast iz vrst Republikanske stranke, ki se ni jasno distanciral od diktature Augusta Pinocheta in velja za simpatizerja brazilskega skrajno desnega predsednika Jaira Bolsonara. V primeru izvolitve je napovedoval znižanje davkov, omejitev priseljevanja in oster boj proti kriminalu. Nasprotuje tudi istospolnim porokam in umetni prekinitvi nosečnosti. Sam je oče devetih otrok.

Navdušenje Hrvatov nad novim predsednikom

Med prvim in drugim krogom volitev so se ljudje osredotočali predvsem na značaj dveh politikov in to, da pravzaprav predstavljata obe skrajnosti.

Kast je med debato dejal, da obžaluje, da njegov protikandidat ni pristal na testiranje na droge. Boric mu je odgovoril na Twitterju s fotografijo negativnih rezultatov in dodal “Dovolj laži”.

Medtem so se v čilski javnosti pojavili dokazi, da je oče Kasta leta 1942 postal član nacistične stranke. Že pred tem je bilo znano, da je bil med drugo svetovno vojno vpoklican v nemško vojsko. Castov zdaj že pokojni brat je sicer vodil državno centralno banko v času Pinochetevega režima.

Hrvati pa se ukvarjajo predvsem z družinsko preteklostjo novega predsednika Čila. Njegovih praded in prababica sta namreč Hrvata, ki sta se konec 19. stoletja v Čile preselila z otoka Ugljan. Boric je večkrat dejal, da je ponosen na svoje poreklo. Jezika ne govori, je pa že obiskal Hrvaško in Ugljan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!