Članice EU dosegle dogovor o osmem paketu sankcij proti Rusiji

Svet 05. Okt 202210:46 5 komentarjev
Rusija EU
Foto: PROFIMEDIA

Članice EU so danes dosegle dogovor o osmem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje tudi pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto, so za STA potrdili viri pri EU. Zdaj morajo države sankcije dokončno potrditi še po pisnem postopku.

Veleposlaniki držav članic pri EU so se danes dogovorili o novem paketu sankcij unije proti Rusiji, ki jih je Evropska komisija predstavila pretekli teden.

Sankcije med drugim vključujejo pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob predstavitvi predloga sankcij spomnila na načelni dogovor v okviru skupine G7 o določitvi cenovne kapice za rusko nafto za tretje države.

Poleg tega bo nov paket sankcij vključeval prepoved uvoza dodatnih ruskih izdelkov. Bruselj pa predlaga tudi razširitev seznama izdelkov, katerih izvoz v Rusijo je prepovedan.

Prav tako bo EU razširila seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije.

Zdaj bodo morale države članice nov paket sankcij potrditi še v pisnem postopku. Za nov paket sankcij se je sicer EU odločila zaradi ruskega zaostrovanja agresije na Ukrajino, potem ko je Moskva v ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje organizirala referendume o priključitvi Rusiji. Medtem je priključitev, ki je mednarodna skupnost ne priznava, tudi že izvedla.

EU je doslej sprejela že sedem paketov sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki se je začela konec februarja. Zadnjega, ki med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega zlata, so članice potrdile julija.

Zahod kritičen: To je nezakonita aneksija

Ruska aneksija štirih ukrajinskih ozemelj Rusiji, ki jo je v sredo potrdil tudi zgornji dom ruskega parlamenta, je na Zahodu sprožila oster odziv.

Na slovesno priključitev ukrajinskih ozemelj Rusiji oziroma “nezakonito aneksijo” se je v skupni izjavi med prvimi odzval Evropski svet. Njihovo izjavo je na Twitterju delila von der Leyen. “Nezakonita priključitev, ki jo je razglasil Putin, ne spremeni ničesar,” je ob tem zapisala. “Vsa ozemlja, ki so jih nezakonito okupirali ruski zavojevalci, so ukrajinska in bodo vedno del tega suverenega naroda,” je dodala.

Mirna rešitev vojne se trenutno zdi vse prej kot uresničljiva, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo namreč podpisal odlok, s katerim izključuje možnost pogovorov z ruskim predsednikom.

Ukrajina medtem nadaljuje prodor ukrajinskih sil na vzhodu in jugu države, kjer je vojska v zadnjih dneh dosegla največji preboj na tej fronti od začetka vojne. Ukrajinske uspehe so potrdili tudi ruski uradniki na zasedenih območjih, kamor že prihajajo prvi mobilizirani ruski vojaki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje