EU vztraja brez carin na ukrajinsko žito, prihaja tudi pomoč za sosede Ukrajine

Gospodarstvo 28. Apr 202313:47 > 20:13 2 komentarja
Ukrajinsko žito
REUTERS/Alexey Malgavko

Države članice EU so podprle podaljšanje uredbe, v skladu s katero je EU junija lani odpravila carine na ukrajinsko žito. Evropska komisija je konec februarja predlagala enoletno podaljšanje. Zaradi odprave carin se je v težavah znašlo več članic, ki so danes z Brusljem prav tako našle rešitev.

Stalni predstavniki držav članic pri EU so danes podprli obnovitev uredbe, v skladu s katero je Unija v okviru pridružitvenega sporazuma med EU in Ukrajino odpravila carine na uvoz ukrajinskega žita. “To bo omogočilo nadaljnjo podporo ukrajinskemu gospodarstvu med rusko invazijo na Ukrajino,” je na Twitterju zapisalo švedsko predsedstvo Svetu EU.

Na Evropski komisiji, ki je februarja predlagala enoletno podaljšanje, so ob tem poudarili, da postopek še ni končan. Zdaj bo moral podaljšanje uredbe potrditi še Evropski parlament, nato pa dokončno še Svet EU, so pojasnili.

EU je v začetku junija lani carine odpravila za eno leto. Obenem je v luči posledic ruskega napada na državo in blokade ukrajinskih pristanišč za žito iz te države omogočila tranzitne koridorje do pristanišč v uniji.

A ker obstoječa infrastruktura vseh količin žita ne uspe obdelati, prihaja do kopičenja zalog, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere. To največ težav povzroča na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem, Romuniji in Bolgariji.

FILE PHOTO: European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium
Foto: Yves Herman/REUTERS

Bruselj in pet članic EU z dogovorom o žitu iz Ukrajine

Ravno danes pa je podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis prek Twitterja sporočil tudi, da je Evropska komisija z omenjenimi petimi državami članicami EU dosegla politični dogovor glede prevelikih količin žita iz Ukrajine. Napovedal je, da bodo omejili uvoz štirih žit in zagotovili finančno pomoč državam, te pa bodo odpravile prepoved uvoza žita iz Ukrajine.

“Z veseljem sporočam, da smo dosegli politični dogovor glede uvoza ukrajinskih kmetijskih proizvodov v EU. S petimi članicami in Ukrajino smo se dogovorili, kako se bomo soočili z razmerami,” je v videu, objavljenem na Twitterju, dejal Dombrovskis.

Napovedal je še, da bo komisija predlagala izredne zaščitne ukrepe za štiri najbolj občutljive kmetijske proizvode. To so pšenica, koruza, oljna ogrščica in sončnična semena.

Kot so že pred dogovorom pojasnili viri pri EU, ta ukrep pomeni, da bi bilo mogoče proizvode v peterico članic uvoziti zgolj, če bi bilo blago namenjeno v druge članice ali tretje države.

Za več drugih proizvodov bodo medtem uvedli preiskavo, ali je treba tudi zanje uvesti določene ukrepe, je povedal Dombrovskis. Za kmete v prizadetih državah pa bo na voljo finančna pomoč v višini 100 milijonov evrov.

Peterica bo odpravila enostranske ukrepe

Ukrajinske sosede bodo v zameno odpravile enostranske ukrepe, ki so jih uvedle v povezavi z ukrajinskim žitom, je še dejal. Večinoma so začasno prepovedale njegov uvoz. “Imamo torej rešitev, ki naslavlja težave kmetov tako v članicah, kot tudi v Ukrajini,” je sklenil izvršni podpredsednik komisije, ki je vodil pogovore z državami.

Kmetijski ministri članic EU so se že na torkovem srečanju v Luksemburgu zavzeli za enoten odziv na težave.

Dogovor je pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ta po njenih besedah ohranja ukrajinski izvoz in s tem hrano za svet, obenem pa je dober tudi za evropske kmete.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje