Članice EU potrdile šesti sveženj sankcij, vključno z delnim embargom na nafto

Svet 03. Jun 202210:30 > 12:34 7 komentarjev
Nafta
PROFIMEDIA

Države članice Evropske unije so danes potrdile šesti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključuje tudi delni embargo na uvoz ruske nafte. Poleg tega bodo v okviru sankcij iz sistema Swift izključili še tri ruske banke, tudi Sberbank.

EU z novim svežnjem sankcij prepoveduje kupovanje, uvoz in transfer surove nafte in določenih naftnih derivatov iz Rusije v EU. Prehodno obdobje za ustavitev uvoza surove nafte bo trajalo šest mesecev, za naftne derivate pa osem.

Za surovo nafto, dobavljeno po naftovodih, velja začasna izjema. Tako lahko države članice, ki so zaradi svoje geografske lege odvisne od ruske nafte, to še naprej dobavljajo po naftovodih. Te surove nafte ali naftnih derivatov iz nje sicer ne bodo smele izvažati naprej v druge države članice ali tretje države, pojasnjujejo na komisiji.

Za Bolgarijo se bo prehodno obdobje končalo 2024

Zaradi posebne geografske izpostavljenosti se bo za Bolgarijo prehodno obdobje za dobavo nafte in naftnih derivatov po morju končalo šele konec leta 2024. Posebno izjemo za dobavo vakuumskega plinskega olja, ki ga potrebuje za delovanje svoje rafinerije, pa je do konca leta 2023 prejela Hrvaška, so navedli.

Za izvzetje surove nafte, ki je dobavljena po naftovodih, so se sicer že v začetku tedna dogovorili voditelji EU na vrhu v Bruslju. EU dve tretjini ruske nafte uvozi po morju, tretjino pa po naftovodih. Lani je po podatkih Bruslja iz Rusije sicer uvozila za 48 milijard evrov surove nafte in za 23 milijard evrov naftnih derivatov.

Bencinska črpalka
Jo Yong-Hak/REUTERS

Kot je na Twitterju v četrtek zapisalo francosko predsedstvo Svetu EU, bo do konca leta dejansko prekinjenega 92 odstotkov uvoza nafte iz Rusije. Nemčija in Poljska sta namreč napovedali, da se bosta prav tako do konca leta odpovedali nafti, ki jo prejmeta po naftovodu Družba.

V skladu z novim paketom sankcij podjetja iz Evropske unije po izteku šestmesečnega prehodnega obdobja ne bodo smela zagotavljati zavarovanj ali financiranja pomorskega transporta ruske nafte v tretje države. S tem želijo Rusiji otežiti nadaljevanje izvoza nafte v države po svetu, saj so evropski upravljavci pomembni ponudniki tovrstnih finančnih storitev, pojasnjujejo na komisiji.

Iz Swifta izključili še štiri banke

Unija obenem uvaja prepoved zagotavljanja storitev na področjih računovodstva, revizije in svetovanja ruski vladi in pravnim osebam, ustanovljenim v Rusiji.

EU bo v okviru šestega svežnja sankcij iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift izključila še tri ruske in eno belorusko banko, tudi največjo rusko banko Sberbank. Na ruskem bančnem trgu ima ta okoli 37-odstotni delež.

Poleg tega bodo v EU prepovedali oddajanje še trem ruskim državnim televizijam. To so Rosija RTR, Rosija 24 in TV Centre International.

Širi pa se tudi seznam posameznikov in pravnih oseb, proti katerim so uvedene sankcije. Med njimi so odgovorni za grozodejstva, ki so jih ruske sile zagrešile v Buči in Mariupolju. Po prvotnih načrtih bi moral biti na seznamu, ki jim je prepovedan vstop v EU in imajo zamrznjeno premoženje, tudi patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril. A so ga zaradi nasprotovanja Madžarske tik pred potrditvijo umaknili s seznama, navajajo viri.

Najnovejši sveženj vključuje še dodatne omejitve na področju izvoza napredne tehnologije in drugega blaga, vključno s kemikalijami, ki jih je mogoče uporabiti za izdelavo kemičnega orožja. EU tudi širi seznam podjetij, s katerimi je prepovedano trgovanje s tem blagom.

Evropska unija je pred tem sprejela pet paketov sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino, šestega, ki je najstrožji doslej, pa je Evropska komisija predlagala pred enim mesecem. Predlog je sicer predvideval postopno uvedbo embarga na uvoz vse ruske nafte in derivatov, a so se države članice predvsem pod pritiskom Madžarske dogovorile, da ga zaenkrat uvedejo zgolj za nafto, ki jo uvozijo po morju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje