CNN: Iran naj bi načrtoval atentat na Trumpa

Svet 16. Jul 202421:54 1 komentar
poskus atentata na Trumpa
Foto: PROFIMEDIA

Atentat na nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa naj bi načrtoval Iran, po poročanju CNN kažejo obveščevalni podatki. A za zdaj ni jasno, ali je sobotno streljanje na shodu v Pensilvaniji povezano z domnevno iransko zaroto.

Oblasti Združenih držav Amerike so v zadnjih tednih pridobile obveščevalne podatke, da naj bi Iran skoval zaroto za atentat na nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Zaradi teh informacij je tajna služba v zadnjih tednih okrepila Trumpovo varovanje.

Vendar nič ne kaže na povezanost Matthewa Crooksa, ki je v soboto streljal na Trumpa, z omenjeno iransko zaroto.

Dejstvi, da so obstajale grožnje iz tujine in da so okrepili Trumpovo varovanje, odpirata nova vprašanja o pomanjkljivem varovanju shoda v Pensilvaniji.

Za zdaj ni jasno, ali je bila Trumpova ekipa seznanjena z iranskimi grožnjami. V izjavi so zapisali, da podrobnosti Trumpovega varovanja ne komentirajo, saj da je vprašanja treba nasloviti na tajno službo. Je pa v preteklosti tajna služba Trumpovo ekipo večkrat posvarila pred organizacijo shodov na prostem, saj da predstavljajo večje tveganje. Opozorila so bila splošna. Je pa v nekem trenutku Trumpova ekipa nehala prirejati spontane dogodke, na katerih tajna služba gostov ni pregledala.

CNN se je s prošnjo za odziv obrnil na FBI, ki preiskuje sobotno streljanje, a je agencija prošnjo zavrnila. Prav tako je CNN za komentar prosil ministrstvo za domovinsko varnost in stalno predstavništvo Irana pri Združenih narodih.

Organi pregona zaskrbljeni že več mesecev, a se je grožnja zdaj znatno povečala

Iran je večkrat obljubil maščevanje za umor poveljnika Islamske revolucionarne garde Qasema Soleimanija, ki ga je vojska ZDA ubila januarja 2020.

Nekdanji visoki uradniki Trumpove administracije, ki so bili pristojni za nacionalno varnost, se morajo po odhodu iz vlade držati strogih varnostnih ukrepov. Pravosodno ministrstvo je avgusta 2022 kazensko ovadilo pripadnika Islamske revolucionarne garde, ki naj bi poskušal organizirati umor Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona. Takrat so tožilci dejali, da je načrt za Boltonov umor “verjetno maščevanje” za Soleimanijev umor. Tarča naj bi bil tudi nekdanji državni sekretar Mike Pompeo.

Organi pregona so že več mesecev zaskrbljeni zaradi vztrajne grožnje, da bi Iran lahko poskušal umoriti nekdanjega predsednika in njegove uradnike. Vendar pa nedavni obveščevalni podatki nakazujejo, da se je grožnja zdaj znatno povečala, so viri povedali za CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje