Covid-19 v Evropi: V Avstriji znova rekord, Rusija uvaja covidno potrdilo

Koronavirus 13. Nov 202113:43 0 komentarjev
covid-19
PROFIMEDIA

Slabe epidemiološke razmere te dni ne beležimo samo v Sloveniji, temveč tudi drugod po Evropi. V Avstriji so v zadnjih 24 urah znova potrdili rekordno število primerov. V Rusiji pa uvajajo covidno potrdilo, s katerim bodo prebivalci dokazovali, da so se cepili ali bolezen covid-19 preboleli.

V Avstriji so v minulih 24 urah znova zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom. Našteli so jih kar 13.152, kar je precej več kot v minulih dneh. Zabeležili so tudi 48 novih smrtnih žrtev covida-19. Povprečno so pri naših severnih sosedih v zadnjih dneh našteli nekaj več kot 10.000 novih okužb. Rekorden je bil doslej četrtek, ko so našteli 11.975 novih primerov okužbe. Močno se je že zvišala tudi sedemdnevna stopnja okužb na 100.000 prebivalcev, ki je zdaj prvič višja od 800 – na 814,6.

To je sicer še vedno precej manj od Slovenije, kjer je 14-dnevna incidenca višja od 1900 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev. V bolnišnicah pomoč trenutno potrebujejo 2282 ljudi, kar je za dvanajst manj kot dan prej. Za 15 se je zmanjšalo tudi število bolnikov na intenzivni negi, in sicer na 421. To je sicer še vedno 62 več, kot jih je intenzivno pomoč potrebovalo pred tednom dni.

Rusija uvaja dokazilo o cepljenju ali prebolelosti

Ruska vlada je parlamentu predložila dva zakona, ki bosta zaradi novega vala okužb z novim koronavirusom uvedla obvezno predložitev dokazila o cepljenju ali prebolelosti covida-19 za sodelovanje v javnem življenju, je v petek sporočila vlada. “Predlagane rešitve so nujni ukrep zaradi težke situacije s koronavirusom,” je v izjavi zapisala vlada. Od 1. februarja dalje bodo morali tisti, ki bodo želeli obiskati javne prostore, kot so bari in restavracije, dokazati, da so bili cepljeni ali da so virus preboleli ali pa imajo zdravstvene težave, zaradi katerih se ne morejo cepiti. V skladu z drugim predlogom zakona bodo dokazila o cepljenju ali prebolelosti covida-19 potrebna tudi za potovanja z letali in vlaki.

Predložiti jih bodo morali tudi tuji potniki. Potrdila ne bodo potrebna za obisk lekarn in trgovin z osnovnimi potrebščinami. Posamezne regije bodo same pristojne za določitev seznama krajev, kjer bo treba predložiti dokazilo o cepljenju ali prebolelosti, je še sporočila vlada. Ukrep bo veljal do 1. junija 2022. Številne ruske regije že zahtevajo dokazilo o cepljenju za obisk restavracij, kavarn in nakupovalnih središč.

V Moskvi, kjer je število okužb z novim koronavirusom zelo visoko, pa oblasti dokazil še vedno ne zahtevajo za sodelovanje v v javnem življenju. Skupno so doslej v Rusiji zabeležili 8.9 milijona okužb z novim koronavirusom. Pandemija covida-19 je v Rusiji od začetka lani spomladi skupno zahtevala že več kot četrt milijona življenj. Ruske oblasti sicer v boju proti novemu koronavirusu najbolj stavijo na cepiva, a se ljudje za cepljenje ne odločajo. Polno cepljenih je le okoli 35 odstotkov prebivalstva, pa čeprav je imela Rusija svoje cepivo Sputnik V množično dostopno že decembra lani.

Število okužb v Združenem kraljestvu nekoliko upada

Število okužb z novim koronavirusom v Združenem kraljestvu pa medtem nekoliko upada, čeprav je še vedno precej visoko. V tednu do 6. novembra je imela covid-19 približno ena od 60 oseb v gospodinjstvih v Angliji. To je manj kot teden pred tem, ko je bila z virusom okužena ena od 50 oseb, kažejo podatki britanskega urada za statistiko ONS.

Število okužb je v Veliki Britaniji kljub temu še vedno visoko. Če je s covidom okužena ena od 60 oseb, to namreč pomeni, da je z virusom okuženih približno 925.400 prebivalcev, kar je zgolj nekoliko manj, kot so strokovnjaki ocenjevali za vrhunec drugega vala epidemije v začetku januarja. Po podatkih ONS so se stopnje okužb v Angliji v zadnjem tednu znižale v vseh starostnih skupinah, razen v starostni skupini od 17 do 24 let in v starostni skupini od 35 do 49 let. Stopnja je ostala najvišja za starostno skupino od 11 do 16 let, in sicer je 4,8-odstotna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!