Črna gora dobila vlado, med tem razburja imenovanje predsednika skupščine

Svet 31. Okt 202310:11 0 komentarjev
Milojko Spajić
PROFIMEDIA

Črnogorski parlament je potrdil novo vlado s premierjem Milojkom Spajićem na čelu. Po razpravi, ki je trajala vso noč, je predlog zjutraj podprlo 46 od skupno 81 poslancev. Že v dopoldanskih urah se bo novoimenovani premier srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki se danes mudi na obisku v Črni gori.

Zelo burna razprava je potekala že ves ponedeljek pred tem, saj je moral parlament sprva potrditi novega predsednika skupščine, poročajo podgoriške Vijesti. To je postal Andrija Mandić iz stranke Nova srbska demokracija (NSD).

Zanj je glasovala nova parlamentarna večina, ki jo tvorijo zmagovalna stranka junijskih volitev Gibanje Evropa zdaj, Demokrati nekdanjega predsednika skupščine Alekse Bečića, stranke albanske manjšine, Socialistična ljudska stranka (SNP) ter Mandićeva koalicija Za prihodnost Črne gore.

Slednja zaenkrat v novi vladi še nima lastnih ministrov, bi jih pa po dogovoru lahko predvidoma dobila ob načrtovani rekonstrukciji v začetku leta 2025, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Iz opozicije novi vladi očitajo, da je protičrnogorska, protievropska in proruska.

črnogorski parlament
PROFIMEDIA

Razburja Mandićevo imenovanje

Največ očitkov je opozicija izrekla na račun novega predsednika skupščine Mandića, zaradi njega pa je v ponedeljek v Podgorici protestiralo tudi več tisoč ljudi.

Da je z Mandićevo izvolitvijo “četništvo formalno postalo državna ideologija v Črni gori,” je po poročanju Vijesti na novinarski konferenci ocenil vodja poslanskega kluba Demokratske stranke socialistov (DPS) Andrija Nikolić in ponedeljek označil kot črn in žalosten dan za črnogorski parlament.

DPS, ki je Črni gori vladala med letoma 1991 in 2020, je že pred izvolitvijo Mandića za predsednika skupščine opozarjala, da bo Črna gora v primeru njegove izvolitve postala država “v sferi vpliva politike Kremlja in Beograda”, saj je nekoč dejal, da ima ruskega predsednika Vladimirja Putina za svojega predsednika, medtem ko je znano, da je politično blizu srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću. Kot predsednik parlamenta bo Mandić član nacionalnega sveta za obrambo in varnost.

Mandić in njegova stranka se zavzemata za razveljavitev priznanja Kosova, izstop države iz Nata ter odpravo sankcij proti Rusiji zaradi priključitve Krima leta 2014, zanikajo pa tudi genocid v Srebrenici.

Milojko Spajić
PROFIMEDIA

Sporno je še, da ima Mandić tudi srbsko državljanstvo, saj pridobitve dvojnega državljanstva po letu 2006 zakoni ne dovoljujejo. Srbskemu državljanstvu se je tako odrekel Milojko Spajić, da je lahko postal mandatar.

Obljublja 450 evrov minimalne pokojnine in povprečno plačo 1.000 evrov

Spajić je med razpravo zatrdil, da bo njegova vlada delala vsa štiri leta, državljanom pa obljubil, da bo z novim letom minimalna pokojnina zrasla na 450 evrov, povprečna plača pa da bo čez eno leto znašala 1.000 evrov.

Po glasovanju je poudaril, da je podpora 46 poslancev njegovemu kabinetu največja podpora, ki jo je imela katerakoli vlada v Črni gori doslej. Dejal je, da je to dobra novica, ki kaže na stabilnosti in dobro podlago za izglasovanje reform. “Upam, da bomo odblokirali evropske integracije, hitreje napredovali in postali prva naslednja članica Evropske unije,” je dejal.

S potrditvijo nove vlade Gibanje Evropa zdaj obvladuje oba najmočnejša položaja v državi. Gibanje je namreč Spajić lani ustanovil skupaj z Jakovom Milatovićem, ki je maja postal predsednik Črno gore.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!