Črna gora zaostrila pogoje za vstop, Francozi rahljajo pravila pri karantenah

Svet 02. Jan 202212:29 > 18:03 0 komentarjev
Črna Gora
Profimedia

Po novem je mogoče v državo vstopiti le še z dokazilom o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti, obenem pa je treba predložiti še negativen izvid testa na virus SARS-CoV2. V Angliji bodo medtem morali starejši šolarji pri pouku spet nositi maske, saj se različica omikron močno širi. Francija bo s ponedeljkom v prizadevanjih za omilitev učinka na družbo in gospodarstvo zrahljala pravila glede karantene.

Pri ljudeh, ki so se cepili, od zadnjega odmerka cepiva ne sme miniti več kot šest mesecev. Pri predložitvi negativnega testa pa je lahko PCR-test star največ 72 ur, hitri antigenski test pa 48 ur.

Državljani in tujci z začasnim prebivališčem lahko v Črno goro vstopijo tudi brez omenjenih dokazil, vendar morajo v obvezno desetdnevno karanteno, ki jo lahko prekinejo najprej v treh dneh z negativnim PCR-testom, so sporočili s črnogorskega ministrstva za zdravje.

Tudi Francija rahlja pravila glede karantene

Tudi Francija bo s ponedeljkom v prizadevanjih za omilitev učinka na družbo in gospodarstvo zrahljala pravila glede karantene. Polno cepljeni proti covidu-19, ki bodo na testiranju na novi koronavirus pozitivni, se bodo morali izolirati le za sedem dni ne glede na različico, s katero bodo okuženi.

Karanteno bodo obenem v primeru negativnega bodisi antigenskega bodisi PCR-testa lahko zaključili že po petih dneh. Za v celoti cepljene po tesnem stiku z okuženim karantene sploh ne bo, je v intervjuju za časnik Le Journal du Dimanche napovedal zdravstveni minister Olivier Veran.

Za tiste okužene, ki niso cepljeni ali pa niso še prejeli vseh potrebnih odmerkov, ostaja v veljavi pravilo desetdnevne karantene, ki jo je mogoče z negativnim testom končati po sedmih dneh. Tesni stiki okuženih, ki prav tako niso cepljeni, morajo v karanteno za sedem dni, za njeno končanje pa je potreben negativen test na okužbo.

Kot pojasnjujejo na francoskem ministrstvu za zdravje, sprememba odgovarja na potrebe, ki jih s sabo prinaša izjemno hitro širjenje koronavirusne različice omikron. Omogočila naj bi ravnotežje med koristmi in tveganji, namenjeno zlasti zagotovitvi nadzora nad virusom in hkratni ohranitvi družbeno-gospodarskega življenja.

Anglija za starejše učence znova uvaja maske pri pouku

V Angliji bodo medtem zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron morali starejši šolarji pri pouku znova nositi maske. To bo veljalo za starejše od 12 let in predvidoma do 26. januarja, je danes, nekaj dni pred začetkom vračanja šolarjev v učilnice, sporočila vlada v Londonu.

Ukrep – gre za priporočilo in ne obveznost – naj bi zagotovil, da bo čim več učencev čim dlje lahko obiskovalo šolo. Doslej je vlada tej starostni skupini nošnjo mask že priporočala na javnih šolskih površinah. Združenje ravnateljev je novo priporočilo pozdravilo.

Zdravstveno ministrstvo je obenem napovedalo namestitev dodatnih 7000 zračnih filtrov v učilnicah. V učiteljskih sindikatih to številko kritizirajo kot prenizko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu sicer priporočilo glede nošenja mask v šolah velja že dolgo. Zdravstvena politika je namreč v Združenem kraljestvu stvar regionalnih vlad. Za Anglijo, ki nima lastne vlade, je odgovorna osrednja vlada v Londonu.

V Veliki Britaniji se z veliko hitrostjo širi omikron, zaradi katerega močno narašča število okuženih z novim koronavirusom. Samo v Angliji so v soboto potrdili več kot 160.000 primerov, kar je največ doslej za ta del Združenega kraljestva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!