Kokain v zaboju Derby banan odkrili že drugič ta teden. Rastoder ni v preiskavi

Svet 13. Jan 202210:01 > 15:26 0 komentarjev
Derby banane droga
Marko Milačić - Prava Crna Gora/FACEBOOK

Zaposleni v črnogorskem skladišču Voli so v sredo našli sumljivo pošiljko v škatlah z bananami. Po poročanju črnogorskih medijev naj bi bilo v njih 400 kilogramov belega prahu, za katerega sumijo, da je kokain. Sumljivi beli prah so našli v škatlah podjetja Derby, ki je v lasti slovenskega poslovneža Izeta Rastoderja. V podjetju so za N1 incident potrdili, pravijo, da so po dveh letih znova postali tarča neznane kriminalne združbe in zagotavljajo, da poslujejo skladno z mednarodno uveljavljenimi standardi ter sodelujejo z oblastmi in carinsko upravo.

Črnogorska policija je včeraj po prijavi delavcev v skladišču Voli našla več sumljivih paketov v škatlah, v katerih bi morale biti banane. Pošiljka naj bi v pristanišče v Baru iz Ekvadorja prispela 2. januarja, nato pa so škatle natovorili na tovornjake in prepeljali v skladišče podjetja Voli.

Kot poroča Nova.rs, je pošiljko banan naročilo podjetje, ki ga vodi državljan Črne gore, ki že leta živi in posluje v Sloveniji. Kot je mogoče sklepati z napisov s škatel, v katerih so našli sumljive pakete, gre za podjetje Derby, ki ga vodi Izet Rastoder. V Ljubljani se trenutno ob svojem podjetju z uvozom banan ukvarja tudi z nepremičninskimi posli in predelavo odpadkov. Med drugim je lastnik nedokončanega trgovinskega dela Stožic, v preteklosti pa je vodil tudi nogometni klub Olimpija.

Letos dvakrat zaprosili za preventiven nadzor vseh pošiljk

Incident so v družbi Rastoder za N1 potrdili. Pravijo, da je družba po dveh letih znova postala tarča neznane kriminalne združbe. “Tudi tokrat gre za sistemsko zlorabo uveljavljenih mednarodnih trgovskih poti, ki je zadnje čase vse pogostejša, z njo pa se srečujejo praktično vse vodilne mednarodne korporacije, uvozniki ter logistični sistemi,” so sporočili danes popoldan.

V družbi Rastoder zagotavljajo, da poslujejo skladno z mednarodno uveljavljenimi standardi ter sodelujejo z oblastmi in carinsko upravo z namenom preprečevanja trgovine z mamili. “Tako je družba Rastoder v dneh pred incidentom carinsko upravo v Luki Bar zgolj letos dvakrat preventivno zaprosila za natančen nadzor vseh pošiljk in ponudila prevzem dodatnih stroškov nadzora,” so zapisali in zagotovili, da po dogodku v Črni gori ostajajo na voljo črnogorskim in slovenskim oblastem.

Opozorili so še, da je bilo v preteklem tednu pri različnih mednarodnih trgovcih zaseženih še dodatnih več kot 4.000 kilogramov kokaina v pristanišču Rotterdam, 220 kilogramov heroina in 60 kilogramov kokaina v Pločah, 656 kilogramov kokaina na poti v Tunizijo ter 44 kilogramov pa na poti v Rusijo.

Fotografije objavili na profilu politične stranke

Po neuradnih informacijah so delavci v skladišču Voli med prekladanjem škatel našli sumljive pakete, skupaj pa naj bi policisti odkrili celo več kot pol tone bele snovi, za katero sumijo, da je kokain.

Fotografije sumljive pošiljke so včeraj objavili na Facebookovem profilu politične stranke Prava Crna Gora, poslal pa naj bi jih eden od zaposlenih. Direktor podjetja Voli je znani črnogorski poslovnež Dragan Bokan, nekateri politiki pa so zahtevali njegovo aretacijo.

Novinarska konferenca črnogorskega tožilstva in policije o podrobnostih primera je bila z danes prestavljena na jutri, so za N1 povedali na črnogorski televiziji Nova.

Izet Rastoder
Žiga Živulović jr./BOBO

Po informacijah N1 dve odkritji kokaina v zaboju Derby banan v tednu dni

Organizirane tolpe iz Južne Amerike droge velikokrat skrijejo v ladijske zabojnike med drugo uvoženo blago.

Banane so sicer ustaljen način tihotapljenja droge. Tudi naši viri v kriminalističnih vrstah pravijo, da jih večkrat samo podjetje Derby pokliče, ko najdejo sumljive pošiljke med svojimi škatlami. Enkrat naj bi poklicali že ta teden.

Običajno pri natovarjanju tihotapci skrijejo drogo v škatle, nato pa jih kriminalci prestrežejo po pristaniščih, nekaj pa se jih vseeno izmuzne in jih najdejo policisti ter cariniki. Po informacijah N1 naj Rastoder ne bi bil v nobeni kriminalistični preiskavi, medtem ko v družbi pravijo, da zaradi slednje najdbe poteka policijska preiskava v Črni gori proti neznanim storilcem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!