Deček, ki je izvedel morilski pohod v Beogradu, pričal in močno obremenil starše

Svet 08. Okt 202413:01 > 14:43
Foto: N1

Na sodišče v Beogradu so danes prvič privedli mladoletnika, ki je v strelskem napadu na beograjski osnovni šoli ubil devet učencev in varnostnika. V pričanju je deček močno obremenil starše, predvsem mamo. Po poročanju srbskega portala blic.rs je dejal, da je mama nenehno zahtevala, da je najboljši, ter nanj kričala, ko ni bilo tako. "Njeno obnašanje je vplivalo, da sem storil, kar sem storil," je dejal po neuradnih informacijah, ob tem pa dodal, da dejanja ne bi storil, če ne bi imel očetovega orožja. Zaslišanje dečka se še ni končalo, nadaljevalo se bo 17. oktobra.

V Srbiji se je danes nadaljeval kazenski postopek zoper starše mladoletnika, ki je v strelskem napadu na beograjski osnovni šoli Vladislav Ribnikar 3. maja lani z očetovo pištolo ubil devet učencev in varnostnika, še šest ljudi pa ranil.

Višje tožilstvo v Beogradu je oktobra proti staršem, lastniku strelskega kluba in tamkajšnjemu inštruktorju vložilo obtožnico. V njej predlagajo 12 let zapora za očeta, dve leti in pol za mamo, za lastnika kluba in inštruktorja streljanja pa po tri leta zapora.

Na sodišče v Beogradu so z reševalnim vozilom danes pripeljali tudi mladoletnika, ki je prvič po dogodku zapustil psihiatrično kliniko.

Kot pričo so dečka sicer prek videopovezave zaslišali že julija lani. Deli njegove izjave so v preteklih dneh zaokrožili po nekaterih srbskih medijih, zato je višji državni tožilec v Beogradu državnemu tožilstvu naložil, naj razišče, kako so informacije odtekale v javnost.

Obravnava zaprta za javnost

Mladoletnik v za javnost zaprti obravnavi ni odklonil pričanja. Ob tem pa se je odločil za pričanje za govornico pred zbranimi v dvorani, piše nova.rs. Sprva namreč ni bilo jasno, ali bo deček, ker gre za sojenje njegovim staršem, odklonil pričanje. Če bi to storil, bi morali kot nezakonito izločiti tudi njegovo prejšnje pričanje.

Po poročanju portala blic.rs je deček v pričanju močno obremenil starše. “Mama je nenehno zahtevala, da sem najboljši. Jezila se je in kričala, ko nisem bil najboljši. Ker je od mene nenehno zahtevala več, sem bil jezen nanjo. Njeno obnašanje je vplivalo, da sem storil, kar sem storil. Če ne bi imel očetovega orožja, tega ne bi storil,” je dejal mladoletnik po poročanju blic.rs.

Kot so za medije dejali nekateri zagovorniki oškodovancev, je bila to ena najbolj stresnih obravnav v njihovih karierah. Dečka so po poročanju N1 Srbija zaslišali sodnik, tožilci in zagovorniki oškodovancev. “Z vprašanji, ki so mu jih postavili, nismo izvedeli motiva in zakaj se je to zgodilo. Mislim pa, da gre njegova današnja izjava v tej smeri, da bomo izvedeli,” je po koncu obravnave dejal odvetnik Ognjen Bozović.

Po koncu današnje obravnave zaslišanje dečka še ni končano. Nadaljevalo se bo 17. oktobra.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti