Staršema mladoletnega strelca v Beogradu grozi zaporna kazen

Svet 10. Okt 202316:37 > 12. Okt 2023 15:04
Tragedija v Beogradu
PROFIMEDIA

Maja se je v eni izmed beograjskih osnovnih šol zgodila "največja tragedija v moderni zgodovini Srbije", kot je takrat dogodek označil srbski minister za izobraževanje. Mladoletni storilec, ki je s strelskim orožjem ubil devet učencev in varnostnika ter ranil več ljudi, zaradi starosti kazensko ne more odgovarjati. Višje tožilstvo v Beogradu pa je danes vložilo obtožnico proti staršema mladoletnega napadalca.

Mladoletni napadalec je na beograjski osnovni šoli Vladislav Ribnikar z očetovo pištolo 3. maja ubil devet učencev in varnostnika ter ranil šest ljudi. Višje tožilstvo v Beogradu je vložilo obtožnico proti staršema storilca ter lastniku strelskega kluba in tamkajšnjem inštruktorju.

12 let zapora očetu, 2 leti in pol za mamo

Višje državno tožilstvo je v obtožnici, ki obsega 267 strani, predlagalo 12 let zapora za očeta ter dve leti in pol zapora za mamo. Za lastnika strelskega kluba in inštruktorja zahteva po tri leta zapora, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Obtožnica očeta bremeni hudega kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti, ker je svojega 13-letnega sina učil streljati s strelnim orožjem kljub njegovi mladosti in ker orožja, ki ga je v napadu uporabil deček, ni ustrezno zavaroval.

Po navedbah iz obtožnice je oče v letu pred tragedijo sina učil tudi, kako napolniti okvir pištole in kako zadeti tarče v obliki koncentričnih krogov pa tudi silhuet ljudi.

Glavni državni tožilec na višjem sodišču v Beogradu Nenad Stefanović je po poročanju Tanjuga danes dejal, da očeta sumijo tudi, da orožja ni hranil v kovinskem sefu s ključem, kot določa zakon, ampak v dveh plastičnih kovčkih za prenašanje orožja. S tem naj bi omogočil otroku, da je prišel do dveh pištol, s katerima ga je oče pred tem naučil streljati.

Proti mami je državno tožilstvo vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja nezakonitega posedovanja orožja. Med preiskavo so namreč v šoli na enem od nabojev oz. na tulcu našli njen DNK.

Obtožena krivega pričanja

Lastnika strelskega kluba in inštruktorja streljanja je višje državno tožilstvo obtožilo krivega pričanja. Lastnik strelskega kluba je v času preiskave trdil, da fanta ni videl streljati in da je osebno naročil inštruktorju, naj ga odpelje s strelišča, ko ga je zagledal tam.

Da fanta ni videl streljati, je med zaslišanjem trdil tudi inštruktor streljanja in zagotovil, da bi takšno vedenje zagotovo sankcioniral. Obe pričevanji sta po navedbah državnega tožilca v nasprotju z dokazi, ki so jih pridobili med kriminalistično preiskavo.

Največja tragedija v moderni zgodovini Srbije

Deček je prišel do orožja 1. maja, dva dni pozneje pa ga je uporabil za svoj morilski strelski pohod. Najprej je ustrelil varnostnika in tri učenke, potem pa je odšel do učilnice za zgodovino, kjer je izstrelil skupno 45 nabojev. Tam je ubil šest učencev, še pet učencev in učiteljico zgodovine pa hudo ranil, navaja obtožnica.

Zaradi preživete travme so vsi učenci v tem razredu dobili status oškodovanca ne glede na to, ali so bili ranjeni ali ne, je dejal Stefanović. Zaradi varstva njihovih pravic je predlagal tudi izločitev javnosti z glavne obravnave.

Mladoletni napadalec ne more kazensko odgovarjati

Proti mladoletnemu napadalcu in staršema so odškodninsko tožbo sicer avgusta vložili tudi svojci žrtev strelskega napada.

Deček zaradi starosti za svoja dejanja ne more kazensko odgovarjati. Julija so ga v okviru preiskave proti njegovemu očetu zaslišali na višjem tožilstvu v Beogradu. Izjavo je kot priča podal prek video povezave iz psihiatrične bolnišnice, kamor so ga odpeljali po aretaciji.

Po tem in drugem streljanju, v katerem je 20-letnik dan pozneje blizu Mladenovca ubil devet ljudi, v Beogradu redno potekajo protesti proti nasilju, ki so se medtem razširili tudi v druga mesta. Na protestih izražajo nezadovoljstvo z ukrepanjem oblasti.